Snart kan du få äta hund i Sverige

Import av kött möjlig om djuren är slaktade på rätt sätt

NYHETER

Ska de asiatiska restaurangerna i Sverige få servera hundkött?

Det tycker Sven Olof Ohlsson, lektor i nordiska språk vid Hankuk-universitetet i Söul i Sydkorea.

- Rent teoretiskt skulle det väl kunna vara möjligt, säger Håkan Stenson, veterinärråd på Livsmedelsverket.

Foto: AP
labrador på menyn I Sydkorea finns restaurangkedjor med hundkött som huvudrätt. I framtiden kan de asiatiska restaurangerna i Sverige få servera hund.

Det finns ingen lagstiftning om hundar som livsmedel i Sverige. Det finns det inte i hela EU och därför kan Håkan Stenson inte svara vare sig ja eller nej på frågan om en restaurang redan i dag skulle kunna ha hundköttsrätter på menyn.

Sven Olof Ohlsson anser att de asiatiska restaurangerna i Sverige serverar alldeles för utslätad mat.

- I Kina har ingen hört talas om biff med bambuskott, säger han till lantbrukarnas nättidning ATL.

"Smakar som oxbringa"

Han har länge bott i Kina. Nu har han flyttat till Sydkorea, där han flera gånger har serverat hundkött till svenska besökare.

- De har låtit sig väl smaka. Det kan liknas vid oxbringa, säger han till nättidningen ATL.

Hundkött förbjöds nyligen på Taiwan, annars är det inte ovanligt i Kina, Vietnam och Sydkorea.

- På matmarknader är det relativt lätt att köpa hundkött, säger Sven Olof Ohlsson.

I Sverige finns hundar under sällskapsdjurslagstiftningen. I den stadgas ingenting om hundar som livsmedel.

- Ingen har tänkt tanken, att det skulle behövas. Inte heller att hundar skulle finnas i lagstiftningen för "livsmedelsdjur". Därför blir frågan litet komplicerad, säger Håkan Stenson.

Import av hundkött som livsmedel skulle kunna vara möjlig om importören kan visa att djuren slaktats på ett i exportlandet godtagbart sätt.

- Och att importköttet inte kan innebära en smittrisk för hundar i Sverige, exempelvis rabies eller parasiter som kan vara farliga, säger Håkan Stenson.

Det finns ingen lagstiftning

Han pekar på att Sverige tillåter import av ormkött och krokodilkött och att det egentligen inte behöver vara någon skillnad på hundkött.

- Ormar och krokodiler är nästan alltid salmonellasmittade och det är ju ett problem.

Hunduppfödning för livsmedelsproduktion - och slakt av dessa - finns inte heller lagstiftat om i Sverige. Jordbruksverket "tittar på det". Det innebär inte att man utreder men väl funderar över om det skulle kunna vara möjligt.

- Onekligen är det här rent tekniskt intressanta frågor. Etiskt är det en annan sak. Vi har ju inte traditionen att äta hund i Sverige. Vi ser det väl som lite makabert, säger Håkan Stenson.

Per-Iwar Sohlström