Kuppen planerades inne på fängelset

Anstaltchefen: Ett stort misslyckande för oss om det stämmer

NYHETER

Konstkuppen planerades troligen inne på Asptunaanstalten där tre av de anhållna avtjänade långa fängelsestraff.

- Så kan det absolut vara. Det finns alla möjligheter att planera brott inne på en öppen anstalt, säger Andrzej Molin, chef för anstalten.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Asptuna är en öppen anstalt i Tumba söder om Stockholm. Här satt tre av de anhållna fängslade. De har kunnat röra sig fritt dygnet runt och umgås obegränsat. - Det finns alla möjligheter att planera brott inne på en öppen anstalt, säger chefen för Asptuna, Andrzej Molin.

Asptuna är en öppen anstalt i Tumba söder om Stockholm. De tre misstänkta är dömda till långa fängelsestraff, men skulle ha frigivits inom kort.

Rör sig fritt dygnet runt

När konstkuppen mot Nationalmuseum utfördes den 22 december var bara en av dem, 29-åringen, kvar i fängelse. 42-åringen hade julpermission och 31-åringen var på rymmen.

- Om det stämmer att de deltagit i stölden är det ett stort misslyckande för oss. Prognosen att återanpassa dem till samhället om de återfaller i brott under verkställighetstiden är mycket små, säger Andrzej Molin.

På en öppen anstalt får internerna röra sig fritt dygnet runt. Ytterdörrarna är låsta på nätterna, men ingenting begränsar deras umgänge med varandra.

På Asptuna säger man sig inte ha känt till att de misstänkta kände varandra sedan förut eller att de umgåtts ovanligt mycket den sista tiden.

Gun Hellsvik, juridisk taleskvinna för moderaterna, hävdar att konstkuppen beror på politisk ovilja och nedskärningar inom kriminalvården om det visar sig att de misstänkta är skyldiga.

- Så här blir det när vi har för lite personal och schablonmässiga regler för permissioner, säger hon.

Justitieminister Thomas Bodström (s) håller inte med.

- Permission är ingen rättighet. En person kan sitta hela verkställigheten utan en enda permission, säger han.

Vill kartlägga de intagna

Men även han anser att kriminalvården behöver mera resurser och bättre möjligheter att bedöma farlighet och risk för nya brott.

- I vår kommer regeringen med en proposition om att utöka befogenheterna att kartlägga de intagna, till exempel om de hör till någon organisation eller har kontakter med andra kriminella, säger han.

Kriminalvårdens anslag kommer också att utökas med 271 miljoner kronor under 2001, uppger justitieministern.

Olle Castelius