Åtalades för att han vill vara naken

– kom utan kläder till rättegången

NYHETER

Vincent Bethell, 29, vill bara vara naken.

För detta har han åtalats för förargelseväckande beteende, och i går stod han inför rätta i London.

Utan en tråd på kroppen.

I flera år har brittiske Vincent Bethell titt som tätt gått utan kläder offentligt. Men han och hans anhängare kallar sig varken naturister eller streakers.

- Jag beskriver det som existentialism, har Vincent tidigare sagt, enligt tidningen The Evening Standard.

- Vår kampanj handlar om att vara levande, att vara mänsklig. Varför reagerar folk så konstigt på den mänskliga formen?

Naken i lyktstolpe

Vid ett flertal tillfällen har Vincent Bethell blivit arresterad då han gått omkring i centrala London utan kläder på sig. Han har vadat naken genom fontäner, och han har klättrat upp naken i en lyktstolpe utanför Royal Courts of Justice.

I augusti förra året ställdes Vincent Bethell inför rätta, anklagad för förargelseväckande beteende. När han dök upp i rättsalen endast iförd sin födelsedagskostym blev domaren rasande. Ett nytt datum för rättegång sattes ut, och Vincent beordrades att ha kläder på sig den gången.

Det hade han inte.

Tilläts sitta ner

I England är det sed att samtliga närvarande ställer sig upp när en rättegång ska inledas. Eftersom Vincent Bethell återigen var naken vid den nya förhandlingen i går fick han tillåtelse att sitta ner.

På så sätt kunde juryn bara se Vincents överkropp, huvud och stora skägg. Desto mer lär de förstås ha sett när bevismaterialet skulle visas upp...

Vincent - som även varit naken under hela häktningsperioden - nekar till alla anklagelser.

- Jag tror att människor i dag är rädda för sina kroppar. De är inte nöjda eller tillfreds med hur de ser ut och vad de känner - de gömmer sina känslor precis som sina kroppar, har Vincent Bethell sagt till The Evening Standard.

Rättegången fortsätter i nästa vecka.

Maria Saving

ARTIKELN HANDLAR OM