Han vann över bilgiganten

"Det har varit ett sju års långt helvete"

NYHETER

Det är Davids seger över Goliat.

Biljätten Mitsubishi stämde bilhandlaren Jan Reander på 50 punkter. Han skulle "jagas ända ner i helvetet" och krävdes på 20 miljoner.

Nu har Reander vunnit en förkrossande seger över världens fjärde största företag.

I stället misstänks två toppchefer ha ljugit i rätten.

Foto: MATS STRAND
Krävdes på 20 miljoner Jan Reander har vunnit en förkrossande seger över världens fjärde största företag - Mitsubishi. Företaget stämde honom på 50 punkter och advokaten lät meddela att han skulle "jagas ända ner i helvetet".

När Högsta domstolen vägrade att ta upp målet sattes punkten för en av de mest segslitna och kostsamma tvistemålen någonsin i Sverige.

- Jag har varit arbetslös de senaste åren. Mina barn har frågat om jag är brottslig. Det har varit ett sju års långt helvete, säger Reander.

Ett helvete där han har haft högavlönade jurister på ett av världens största företag emot sig, där åtskilliga miljoner stått på spel och en kopiator plötsligt fått ett mystiskt spänningsfall.

Trodde att krisen var över för hans del

Men om detta visste Jan Reander ingenting då han skålade i whisky med Mitsubishis nöjda Europachef Hiroshi Ninomiya på det japanska lyxhotellet Occura i Amsterdam fredagen 13 augusti 1993.

Affären de just kommit överens om bekräftades med ett handslag.

Reander, den förre hockeyspelaren som spelat i Brynäs med legendarer som Hans "Virus" Lindberg och Lars-Göran Nilsson, är den typ av gammeldags affärsman för vilka en muntlig överenskommelse räcker, papperen kunde skrivas på någon annan gång, nu skulle det ätas och drickas gott.

Hade goda tider bakom sig

Han blickade ut över Amsterdam från hotellets panoramafönster och tänkte tillbaka på de hårda åren i början på 80-talet då han precis tagit över generalagenturen för Mitsubishi. Bilmärket hade vid denna tid 0,6 procent av den svenska bilmarknaden. Reander gjorde ett lysande jobb. Några år senare hade Mitsubishi över 5 procent. Som bäst såldes 11 000 bilar på ett år.

Affärstidningarna skrev lyriska artiklar där han utnämndes till kometen på den svenska bilmarknaden, han utsågs till Årets importör av grossistföreningen Svensk handel.

Men så kom den ekonomiska kraschen i november 1992. Riksbanken höjde räntan till 500 procent samtidigt som den japanska valutan yen skenade i väg.

Att sälja japanska bilar i Sverige blev över en natt en urusel affär.

- Mitt företag förlorade 20 000 kronor på varje bil vi köpte från Japan, säger Reander i dag.

Mötet i Amsterdam skulle lösa problemen. Parterna enades om att Mitsubishi skulle köpa den svenska återförsäljaren SMC för 30 kronor aktien, totalt 60 miljoner.

Men tre månader senare meddelade Ninomiya plötsligt att något bindande avtal inte kommit till stånd och att Mitsubishi möjligen kunde tänka sig att betala 10 kronor per aktie.

- Det var fullständigt chockerande. Men vi hade inget val. Marknaden var en katastrof och vi tvingades acceptera budet, säger Reander.

Han slickade såren och blev generalagent för konkurrenten Huyndai.

Här skulle denna historia kunna vara slut. Men julen 1994 bröt helvetet ut. Mitsubishi meddelade att företaget skulle stämma Reander för att denne skulle ha gett sig själv för hög lön och för goda förmåner.

Biljätten lämnade in en stämningsansökan på 50 punkter och utrustade sig med en advokat som under rättegången skulle komma att säga att "Reander ska jagas ända ner i helvetet" och krävde tillbaka 20 miljoner.

Mystiska saker hände under rättegången

I sin dom beskriver tingsrätten en rättegång där det hände en hel del märkliga saker. Som till exempel dokumentet som Mitsubishi lämnade in till domstolen och som skulle bevisa att Reander betalat ut stora summor av företagets pengar till sig själv.

Men på Reanders kopia av dokumentet fanns ytterligare en mening som bevisade att det var företagets styrelseordförande som beslutat om utbetalningen.

Biljätten anklagades för att ha suddat bort den avgörande formuleringen "Ovanstående belopp kvitteras enligt bankinsättning". Mitsubishi hade en något kryptisk förklaring till att meningen fallit bort:

Kopiatorn var gammal och hade drabbats av spänningsbortfall, "vilket leder till att den elektriska del i skrivaren som har till uppgift att attrahera färgämnet vid kopiering inte gör detta".

Reander ordnade dock fram ett intyg från ett företag som säljer kopiatorn som säger att Mitsubishis förklaring har "föga med verkligheten att göra".

Tingsrättens dom hösten 1998 var ett kraftigt bakslag för Mitsubishi. Reander friades på 47 av 50 punkter.

Med en för svenska domstolar ovanlig rättframhet är tingsrätten kritisk mot Mitsubishis agerande genom processen.

Under rättegången hade både Hiroshi Ninomiya och Mitsubishis svenska vice vd Thord Hägg påfallande svårt att minnas detaljer, inte minst från det avgörande mötet i Amsterdam fem år tidigare.

Så här skriver rätten om dessa minnesluckor:

"Det är sällsynt i civilprocesser att parter som och vittnen som inte har utsatts för hot har så dåligt minne att de inte kommer ihåg centrala händelser som rör deras arbete, inte minst när de som i detta fall nått en viss position."

Domstolen antyder att det var rena lögner

Domstolen antyder till och med att de två cheferna ljög i sina vittnesmål:

"Detta är inte förenligt med den sanningsförsäkran respektive ed de avlagt."

Tingsrätten skriver att Reander utsatts för en "kanonad" av anklagelser och konstaterar att flera av dem är helt grundlösa.

Dock: Reander fälldes på tre punkter som handlade om att han låtit reparera sin tjänstebostad på företagets bekostnad.

Efter domen polisanmälde Reander de två toppcheferna för att ha ljugit i rätten och chefsåklagare Staffan Strömer har inlett en förundersökning mot Ninomiya och Hägg för misstänkt mened respektive osann partsutsaga.

Mitsubishi överklagade till hovrätten. Reander friades åter på 47 punkter.

Biljätten dömdes att betala både sina egna och Reanders advokatkostnader på drygt 20 miljoner.

Blev kallad till rätten men kunde inte komma

Förundersökningen om mened pågår. Strömer ville förhöra Ninomiya då denne var i Sverige för att vittna i hovrätten, men han lät meddela att hans advokat "fått förhinder".

Reander funderar på att stämma Mitsubishi för förtal och anmäla dess advokater till Advokatsamfundet.

Han ger sig inte. Han var tvungen att pantsätta allt han ägde och hade för att betala advokater. Nu har han kommit på fötter igen, är chef på ett bevakningsföretag.

- De försökte ta heder och ära av mig. Jag tänker slå tillbaka, jag accepterar inte deras smutsiga metoder, säger han.

Vice vd: Vi ansåg att det fanns ett allmänintresse

Detta har hänt

Oisín Cantwell

ARTIKELN HANDLAR OM