Carl Philip flyttar till ett rum med kök

NYHETER

Från Drottningholms slott till en lägenhet på ett rum och kök. Här ska prins Carl Philip bo under sin officersutbildning i Karlskrona.

Foto: PETER KNOPP
RYCKER IN I morgon ska prins Carl Philip anmäla sig på marinens kadettskola i Karlskrona för att om två år mucka som officer. Åttiofyra nya kompisar får han på köpet.

I morgon bitti är julledigheten över för Carl Philip. Prick klockan åtta ska han anmäla sig på marinens kadettskola i Karlskrona. Nu väntar en två år lång utbildning där prinsen ska få lära sig allt om livet som officer.

"Påminner om studentboende"

Åttiofyra kadetter från olika värnpliktsutbildningar runtom i Sverige rycker in tillsammans med prinsen. Åtta av dem är tjejer och alla bor i samma fastighet.

- Det påminner lite om studentboende. Enkla lägenheter med egna kök, säger skolans chef Mats Lindemalm.

Kadetter får inte välja vem de ska bo med, men förmodligen gör man ett undantag för prinsen. Han har med sig en kamrat från utbildningen i Vaxholm.

- Vi vet inte hur stor hänsyn vi ska ta till detta. Hovet har ju velat att han ska behandlas som de andra.

Första dagen ska kadetterna lära sig vad målet med utbildningen är. Vad det innebär att vara officer.

- De ska begripa både vad fredsrollen och vad krigsrollen är. Det är ett annorlunda yrke kadetterna ger sig in i och det gäller att de tänker sig för, säger Mats Lindemalm.

Bland annat får prinsen se filmen "The brutal war" om Falklandskriget.

- Det är inte den glamorösa sidan av kriget som visas utan människor som berättar om sina ruskiga upplevelser.

Välkomstmiddag på torsdag

Någon utrustning får inte kadetterna första dagen. Uniformer har de med sig från värnpliktsutbildningarna och vapen får de inte förrän vid markstridsutbildningen om några veckor.

På torsdag är det stor välkomstmiddag med personalen på skolan.

Fram till april när kadetterna mönstrar på HMS Carlskrona är det teoriutbildning. Då ska prinsen bland annat lära sig navigera. Några veckor markstridsutbildning blir det också.

Elisabeth Lindham