Varför så tveksam till kött, Persson?

LRF-basen kräver nu besked av statsministern

1 av 2 | Foto: URBAN ANDERSSON
Statsminister Göran Persson har blivit mer tveksam till att äta kött.
NYHETER

Göran Persson har blivit tveksam till att äta kött. Något som upprör landets bönder.

- En statsministers ord kan ha betydelse när det gäller opinionen, säger Hans Jonsson, LRF:s ordförande.

Statsminister Göran Persson, veganen?

Nja, kanske inte riktigt. Men de senaste dagarna har Persson i flera olika intervjuer gett uttryck för sina funderingar kring köttproduktion och köttätande.

- När man mer grundläggande börjar reflektera över att också djur känner smärta, så tillförs en dimension i det här som jag tidigare inte reflekterat över, sa han bland annat i Sveriges Radios lördagsintervju i går.

"Veganismen en sund reaktion

Göran Persson har även kallat veganismen för en sund reaktion på att något är fel i samhället.

Allt Perssons prat om kött eller inte kött har fått LRF:s ordförande att reagera.

- Jag är litet förvånad. Han borde ha viktigare saker att meddela svenska folket än sina matvanor, säger Hans Jonsson till Aftonbladets internetupplaga.

Nu vill LRF:s ordförande veta vad statsministern egentligen menar. På måndag tar han kontakt med Persson för att ställa honom mot väggen.

– Han är bara en av våra åtta miljoner konsumenter, men svenska jordbruksnäringen är redan hårt pressad och behöver inte fler problem, säger Jonsson till TT.

Ändrad jordbrukspolitik?

Hans Jonsson undrar om Göran Persson uttalar sig som privatperson - eller om han försöker locka till sig nya väljargrupper.

- Den fråga jag måste ställa är om detta strategiskt innebär förändringar från socialdemokraternas sida när det gäller synen på EU eller jordbrukspolitiken, säger han till Aftonbladets internetupplaga.

- Han är ledare i ett land där vi är världsledande när det gäller djuromsorg. Det är viktigt att han är tydlig när det gäller det.

Hans Jonsson pekar också på att jordbruksminister Margareta Winberg har sagt att hon är stolt över svenska bönders djurhållning.

– Delas den stoltheten av statsministern? Är stoltheten intakt? Vilka långsiktiga syften har Persson med sina uttalanden? Det är frågor jag vill ha svar på, säger han till TT.

Får en statsminister äta vad han vill?

- Ja, det får han. Men om en statsminister däremot använder sitt ämbete till förändringar av jordbrukspolitiken så är det viktigt att han för en diskussion om detta med näringen.

Maria Saving