Floran av hans intressen utanför parti- politiken växer

NYHETER

Göran Persson känner inte bara allt större motvilja mot att äta kött.

Han är dessutom religiös.

Och feminist.

I julhelgens intervjuer har statsministern meddelat att kött inte smakar lika gott som tidigare. Förut var charkuterier en höjdpunkt, nu känner Göran Persson ett "växande obehag".

Den vegetariska, eller snarare antiköttsliga böjelsen är det senaste tillskottet i Göran Perssons växande flora av intressen utanför den strikta partipolitiken.

Göran Persson har religiösa funderingar.

Exempelvis tog han till Kinas stora irritation emot Tibets andlige ledare Dalai lama förra året. Ämnet för frukostsamtalet var det religiöst grundläggande om varför människan finns till.

Göran Persson är feminist.

Enligt förslaget till nytt partiprogram ska socialdemokraterna bli ett feministiskt parti. Inte riktigt den roll man förknippar med en medelålders man men ändå.

Göran Persson är ekologist.

Redan i sitt installationstal som nyvald partiledare (s) slog han fast att Sverige skulle bli ett "grönt folkhem".

Göran Persson sympatiserar med Attac.

Attac, vars svenska gren bildades i helgen, är emot globaliseringens negativa sidor. Enligt finansminister Bosse Ringholm fick rörelsen redan förra året bidrag av regeringen för att ordna seminarier i samband med Världsbankens möte i Prag.

Det är inte direkt bilden av en vanlig socialdemokratisk maktpolitiker som tonar fram. Snarare en sökande människa som borde sympatisera med Reclaim the city och andra rödgröna ungdomsrörelser. Dyker Göran Persson upp till nästa aktion på Götgatan?

Det finns ingen anledning att misstro Göran Perssons ärlighet. Däremot är det värt att notera följande. I val kan marginalgrupper, exempelvis de som tycker att julsyltan inte ser lika frestande ut som förr, avgöra skillnaden mellan vinst och förlust.

Statsministern har dessutom för vana att ibland tänka högt. Möjligen kan det ligga bakom det förvånande faktum att Göran Persson först nu till fullo inser att bakom varje köttbit döljer sig ett slaktat djur.