Alf Svensson: Farligt med ensidig kost

Partiledarna om att sluta äta kött

NYHETER

Göran Persson får både medhåll och kritik för sitt prat om kött.

Men ingen av våra andra partiledare har ändrat uppfattning på sistone när det gäller frågan om att äta eller inte äta kött.

- Det är snarare farligt att ha för ensidig kost, säger kristdemokraten Alf Svensson till Aftonbladets internetupplaga.

Foto: BÖRJE THURESSON
Alf Svensson ska fortsätta handla kött.

Statsminister Göran Persson har i flera intervjuer på sistone sagt att han känner "ett växande obehag" mot att äta kött.

Något som rejält retat upp landets bönder och hela livsmedelsindustrin.

Allt prat om kött har också fått LRF-basen Hans Jonsson att kritisera statsministern som han menar på det här sättet ger den redan hårt pressade svenska jordbruksnäringen ännu fler problem och debatten är intensiv.

Vad säger de andra partiledarna?

Vi ställde två frågor:

1) Var det rätt eller fel av statsministern att ge opinion för sina åsikter?

2) Har du själv funderat på att sluta äta kött?

Bra lyfter upp

Gudrun Schyman, vänsterpartiet:

1) - Jag tycker att han naturligtvis ska kunna gå ut och berätta om sådana saker han funderar över. Det ska gå att föra en sån diskussion, utan att det för den skull uppfattas som kritik mot den svenska djurhållningen som vi vet är väldigt bra. Det är en viktigt politisk fråga att diskutera; hur livsmedelsproduktionen ser ut och vilka etiska regler som ska gälla. Det är bra att Göran Persson lyfter upp de här frågorna.

2) - Jag äter inte så mycket kött, utan mest fisk och grönsaker. Så har det varit ganska länge för mig.

Matz Hammarström, språkrör för Miljöpartiet:

1) - Det är bra att statsministern är öppen för en debatt om djurens lidande och att han själv omprövar sina matvanor. Det är en välkommen debatt. Bättre djurskydd och och vettigare slaktmetoder är frågor vi inom Miljöpartiet länge drivit.

2) - Jag överväger allvarligt att bli vegetarian helt och fullt. Sedan många år äter jag i huvudsak vegetarisk mat, men också en del viltkött och kravmärkt nötkött. Min son är vegetarian, men de två andra barnen gillar kött. Den senaste tidens debatt har inte ändrat min uppfattning.

- Fel av Persson!

Bo Lundgren, moderaterna:

1) - Det var fel av Persson. Som statsminister har han ett ansvar att inte spela på den oro som människor känner, utan att i så fall säga vad man borde göra istället. Vi ska ha kvalitetsmässigt bra och säkra livsmedel som våra konsumenter kan köpa. Om statsministern säger att han känner en oro, ger han en bild av att det finns problem. Han borde snarare ägna sig åt att försöka stoppa djurtransporterna till Holland.

2) - Nej, man ska äta allt med måtta. I grunden är svenskt kött av utmärkt kvalitet.

Lennart Daléus, centerpartiet:

1) - Självklart uppfattas hans uttalande som en uttryck för statsministern uppfattning och det bör han vara mycket försiktigare med. Det slår, varken han vill det eller inte, oförtjänt mot svenskt jordbruk.

2) - Jag har med anledning av den här debatten inga funderingar på att sluta äta svenskt kött. Däremot behöver jag som person öka grönsaksdelen i min diet, men det mest för att jag behöver lite fibrer och tappa något kilo eller två.

Viktig vitamin

Alf Svensson, kristdemokraterna:

1) - Det är fel. Dels för att det kan leda till att många, inte minst unga människor, då inte får i sig den absolut livsnödvändiga vitaminen B12 som finns i kött. Dels för att intervjun gjordes med honom i egenskap av statsminister och då är hans uttalande oerhört normerande. Självklart har Göran Persson rätt att berätta vad han äter och inte äter, men då måste det göras på ett tydligare sätt.

2) - Jag är väldigt noga med vad jag äter över huvudtaget. Jag är nästan lite halv fanatiker på det. Massor av svenskar dör i förtid på grund av för ensidig kost.

Lars Leijonborg, folkpartiet, har inte kunnat nås för en kommentar.

Claes Salomonsson

ARTIKELN HANDLAR OM