"Jag är redan vegetarian"

NYHETER

Anna Lindh tycker att Göran Persson ska få prata om sina matvanor om han vill.

- Jag är själv vegetarian, men äter fisk, säger Anna Lindh i chattet med aftonbladets läsare.

Hon avslöjar också att hon tycker det nya året ska bli spännande och hoppas att fler länder i östeuropa blir medlemmar i EU.

Läs hela chattet med Anna Lindh:

stina säger: Vad innebär det nya året för dig?

Anna Lindh säger: Det innebär att jag får arbeta mer, resa mer. Men det blir också en väldigt spännande vår. Jag representerar ju hela Europa, inte bara Sverige.

kalle1 säger: Tror du det blir fred i mellanöstern

Anna Lindh säger: Det finns ingen militär lösning i mellanöstern. Jag hoppas att man får ett fredsavtal, men det ser ganska dystert ut.

JensMartin säger: Hej Anna! Ska du göra Göteborg till huvudstad när du blir statsminister?

Anna Lindh säger: För det första ska jag inte bli statsminister. För det andra tycker jag Stockholm är en bra huvudstad. Men vi lägger ju toppmötet i Göteborg.

rika säger: Är det inte svårt att kombinera ett sådant ansvarsfullt arbete med att vara mamma?

Anna Lindh säger: Jo. Men jag tror att det är likadant för många mammor. Jag har lättare att påverka mina arbetstider, jämfört med många mammor som arbetar här på UD, till exempel.

en glad medborgare säger: I det politiska tycker jag att du är bäst

Anna Lindh säger: Tack, tack.

vanessa säger: Tror Du att det blir fler kvinnliga politiker i Sverige?

Anna Lindh säger: Vi har ju fått många kvinnliga politiker. Och jag tror att vi kommer att få ännu fler. Men jag hoppas andra länder kommer att ta efter det.

Fredrik säger: Mycket att stå i ??

Anna Lindh säger: Jag har mycket att stå i just nu, ja, och det har många av mina medarbetare också. Så hela regeringskansliet är värda litet extra uppmuntran just nu.

anna nr 2 säger: hur många barn har du?

Anna Lindh säger: Två barn. Sex och tio år gamla.

Parker säger: Har du kontakt med alla länder i världen, eller är det många som inte har någon kontakt med Sverige?

Anna Lindh säger: Nej, jag har inte kontakt med alla länder. Men jag har kontakt med länder i alla världsdelar.

stina säger: Är det svårt att vara utrikesminister?

Anna Lindh säger: Ja. Men ganska roligt också. Det svåra är att veta hur man ska hitta lösningar på konflikter som är igengrodda, nedärvda och rotade.

bengt säger: Vad tycker du om Görans försök att värva veganer till SAP

Anna Lindh säger: Jag tycker att en statsminister måste få prata om sina matvanor. Och frågor han tycker är viktiga kring mat och hälsa. Jag är faktiskt vegetarian själv, men äter fisk också.

vanessa säger: Vad har Du för mål nu när Sverige står i centrum för EU?

Anna Lindh säger: Att visa att Sverige kan göra ett bra jobb. Och göra reklam för Sverige. Och föra fram sådana frågor Sverige tycker är viktiga, för mitt område samarbete EU och FN, mänskliga rättigheter och att fler länder i östeuropa ska kunna bli medlemmar.

Janus säger: Du säger att du är en av världens mäktigaste kvinnor?

Anna Lindh säger: Nej, JAG säger inte det. Tidningen säger det. Det är en väldigt kort period vi har ordförandeskapet. Jag har en viktig uppgift under en kort tid.

Ungdom säger: Om Göran Persson bad dig ta över som stadsminister skulle du ta jobbet då ? kan du se dig som Sveriges första kvinnliga stadsminister ?

Anna Lindh säger: Neej. det kan jag inte. Jag ser hur oerhört jobbigt det är. Och hur litet privat tid det är, när jag tittar påå Göran. Det är en orimlig arbetssituation och arbetsbörda i dag.

Arne Ahlström säger: Har du kvar samma pressekreterare som 1998? Han med den fula slipsen (brun med ballonger)

Anna Lindh säger: Jag hade ingen manlig pressekreterare 1998. Nu har jag en kille som pressekreterare, men han har inga slipsar med ballonger. Men om de vill ha det, så är det okej, jag lägger mig inte i det.

Kadir säger: Hej Anna! Jag vill ställa en fråga angående Sveriges ordförandskap i EU. K ommer den svensak regeringen att fortsätta med sina krav till turkiet att anpassa sig till EU:s kriterier?

Anna Lindh säger: Ja. Vi ska ju i och för sig föra fram EU:s synpunkter, inte bara Sveriges. Men alla EU-länder säger i dag att Turkiet måste uppfylla krav på mänskliga rättigheter.

vanessa säger: Vilket drömyrke skulle Du ta, om Du inte var utrikesminister?

Anna Lindh säger: Mmmm, jag har haft två yrken som jag ville ha. Det enda: advokat. det andra: journalist. Förmodligen hade jag blivit advokat. Jag är jurist i botten.

Janus säger: Vilka av dina prestationer som utrikesminister anser du vara de viktigaste?

Anna Lindh säger: Jag tyckte det var viktigt att få upp kravet på mänskliga rättigheter i Turkiet. Samverkan mellan EU och FN, också ett svenskt initiativ, som kan BLI viktigt.

Horselover säger: Vad tycker du om krig?Kommer du att försöka påverka beslutet i mellanöstern???

Anna Lindh säger: Självklart vill vi ha fred i mellanöstern. Vi kommer att göra allt vi kan för att påverka det. Men det är tyvärr svårt att påverka. Det bästa är såklart alltid att undvika krig.

keke säger: Vilken av partiledarna från opositionspartierna tycker du är bäst?

Anna Lindh säger: Jag vill inte betygsätta dom. Det tycker jag väljarna ska göra.

Fredrik M. säger: Har du jobbat som advokat??

Anna Lindh säger: Nä. Men jag har juristutbildning, och har börjat med tingsmeritering. Sedan blev det politik. Först i riksdagen, sedan SSU.

Raketen säger: VIlket är ditt favorit-TV-program?

Anna Lindh säger: Just nu är det David Copperfield. Den ser jag med man och barn, som familjeprogram. När jag var mammaledig tittade jag mycket på tv.

johan säger: Hur kommer Sverige att förändras om Moderaterna vinner nästa val?

Anna Lindh säger: Jag tycker att de ökar skillnaderna mellan människor när de sitter i regeringen. Skillnaderna mellan fattiga och rika, män och kvinnor. Mellan olika delar av landet. Och därför är jag socialdemokrat.

Raketen säger: Vilka två samhällsfrågor tycker du är viktigast för Sverige i framtiden?

Anna Lindh säger: För Sverige tror jag det är bra utbildning för alla. Och att ge invandrarna möjlighet att delta i svenska samhället på samma villkor som alla andra.

Raketen säger: Vem lagar frukost hemma hos er på söndagmorgnar?

Anna Lindh säger: jag lagar

vanessa säger: Vilket är ditt favorit-maträtt, både svenskt och utländskt?

Anna Lindh säger: Vi äter frukost litet var och en, men jag har huvudansvaret. Och favoritmaträtt: Pytt-i-panna på BARA rotfrukter. Och den utländska favoriten är getost i alla former.

en tjej säger: Tycker du George W. Bush skulle vinna presidentvalet?

Anna Lindh säger: Det är amerikanska folkets sak att bestämma. Och nu har han vunnit.

Tobias säger: Tycker du att vi skall gå med i Nato och EU:s gemensamma försvar

Anna Lindh säger: Man måste skilja på Nato och EU. EU har inte ett gemensamt försvar för alla länder. Däremot möjlighet till gemensamma fredsstyrkor och fredsinsatser. Vi ska samarbeta med EU kring det. Men inte vara med i Nato.

simuc säger: Vann rätt Robinsondeltagare?

Anna Lindh säger: Tyvärr, har ingen aning om det.

Pomme säger: Vad sysslar du med om 20 år ?

Anna Lindh säger: Ingen aning. men förhoppningsvis något jag tycker är roligt. Förhoppningsvis jobbar jag så litet att jag hinner ha islandshäst, sstor hund, och gå på teater och bio.

Anna Lindh säger: Tack och hej, nu går jag vidare. Och vill ni veta mer om ordförandeskapet, läs på www.eu2001.se.

Moderator säger: Tack Anna för att du chattade hos oss och tack alla som skickat in frågor. Snart kan ni läsa hela chattsammandraget på aftonbladet.se