Kadett Bernadotte rycker in som sjöman

NYHETER

Kadett 102, Carl Philip Bernadotte, har ryckt in i Karlskrona. På måndagen påbörjade han sin officersutbildning vid Marinens kadettskola.

I tät marsch kom han som en i gruppen av kadetter, förbi Amiralitetskyrkan och gamla gubben Rosenbom, in på kaserngården på Bataljon af Trolle.

Foto: PRESSENS BILD/SYDÖSTRAN
I dag började prins Carl Philip sin tvååriga utbildning till reservofficer i Karlskrona.

Dagens rätt i matsalen var korv Stroganoff och alternativet köttfärspaj. Däremot upplyste kökspersonalen om att lapskojs med stekt ägg och rödbetor, som genom åren mättat så många unga flottisters magar, är ett svunnet kapitel.

Det var annat när pappa kung Carl Gustaf trampade kaserngården för 34 år sedan.

Förtjusningen i havet och i snabba båtar har far och son gemensamt.

Kadett Bernadotte skall få en fördjupad reservofficersutbildning under två år. Han börjar i Karlskrona och fortsätter i augusti med den teoretiska officersutbildningen på militärhögskolan Karlberg i Stockholm.

En i mängden

Prinsen går på däckslinjen, han kommer bland annat att få en omfattande utbildning i navigering hos oss. Prinsen skall även läsa fem högskolepoäng ''säkerhetspolitik i Östersjöregionen'', sade Ulf Öberg, örlogskapten och kadetternas chef, vid ett informationsmöte för massmedia.

Prins Carl Philip ryckte in som en i mängden efter order från hovet.

- Han behandlas som alla andra, som en vanlig sjöman. Det som skiljer är att prinsen kommer att gå en annan utbildning den fjärde terminen före examen i december 2002. Vad han skall få för utbildning då bestämmer hovet, sade Ulf Öberg.

Hovet hade också bestämt att det inte skulle bli någon presskonferens med prinsen på måndagen. Den blir i stället om några veckor, efter den första hektiska tiden i den nya miljön.

Prins Carl Philip kommer under Karlskronatiden att bo i Blå huset, några kilometer från skolan. Han kommer att dela rum med en annan kadett.

- Alla får välja vem de vill bo ihop med. Och han kommer att tituleras med nummer och namn som de andra. Annars skulle det ju vara särbehandling, sade Ulf Öberg.

Själv såg örlogskaptenen förtjust ut och trivdes när en ny kull, 130 kadetter, ryckte in.

- Det som är nytt för oss är den massmediala biten. Det brukar inte vara sådan uppmärksamhet men den är bra för kadettskolan, sade Öberg.

Långresa med HMS Carlskrona

Liksom sin far under dennes officersutbildning ska kadett 102 Carl Philip Bernadotte ut på långresa. Den 28 april flyger han till Muscat i Oman och mönstrar på minfartyget HMS Carlskrona för åtta veckors drill till sjöss. Pappa gjorde på sin tid en jorden runt-resa på Carlskronas företrädare Älvsnabben.

Den 16 juni på förmiddagen återvänder Carl Philip på Carlskrona till staden Karlskrona.

ARTIKELN HANDLAR OM