Nu slår vi våra påsar ihop, Tele 2

Telias samarbete med konkurrenten kan ge billigare samtal

1 av 2 | Foto: ULF HÖJER
GLAD TELIACHEF I tre veckor har Marianne Nivert låtit arg och bitter över att Telia inte fick något av de fyra tillstånden att bygga ett nät för 3G-mobiltelefoner. Men på presskonferensen i går lät det som att hon, trots vintermörker och snömodd, hade tinat upp lite grann. Nu är det klart att Telia får ett 3G-nät - med hjälp av värste konkurrenten, Jan Stenbecks Netcom.
NYHETER

Han är den skämtsamme smålänningen som själv spelade snåljåp i lågprisbolagets reklamfilmer - fast han är vd. Hon är den knastertorra televerksbyråkraten som råkade bli vd. Nu ska Lars-Johan Jarnheimer och Marianne Nivert samarbeta. Tele 2 låter Telia vara med och bygga det nya mobilnätet. Aftonbladet reder ut vad samarbetet innebär.

Ska Telia och Tele 2 gå ihop nu?

Nej. Telia och Netcom - som äger Tele 2 - bildar ett gemensamt bolag som ska bygga det nya 3G-mobiltelefonnätet. Netcoms båda dotterbolag Tele 2 och Comviq respektive Telia ska fortsätta konkurrera om kunderna. Att Telia- och Comviqtelefonerna ringer i samma nät kommer inte att märkas.

Var det här enda chansen för Telia att få ett 3G-nät?

Nej. Telia har över hälften av alla landets mobiltelefoner i sitt nät, och de andra tre bolag som fått 3G-tillstånd hade säkert varit glada för ett samarbete. Med så många kunder går det snabbare att få det dyra nätet lönsamt.

Förresten - vad är 3G egentligen?

Det är den nya typ av mobiltelefoner som kommer nästa år. Det blir ett slags mobilt bredband - man kan surfa på internet var man än befinner sig.

Är avtalet mellan Telia och Netcom bra för mobilkunderna?

Förmodligen. I stället för att Netcom med två miljoner kunder ska betala utbyggnaden på 18 miljarder kronor delar bolaget kostnaden med Telia, som har över tre miljoner kunder. Då borde det bli billigare att ringa.

Är det säkert?

Nej. I dag har Telia och Netcom tillsammans 84 procent av alla mobilkunder.

Det finns en risk att de blir så dominerande på 3G att de i praktiken slår ut alla konkurrenter.

Vad händer nu med de andra som fått 3G-licenser?

Troligen är alla tre tvungna att hitta någon att samarbeta med för att ha råd att bygga näten. Kanske går tre eller två av dem samman och bygger ett gemensamt nät.

Vad händer med mobiltelefonen jag har nu?

Ingenting. GSM-systemet kommer att finnas kvar i många år, och alla operatörerna fortsätter som vanligt.

Hur går det för mina Teliaaktier nu då?

Hyfsat. Trots att börsen sjönk i går gick Telia upp 1,50 kronor. Att det inte blev mer beror på att de flesta experter hade räknat med att Telia skulle lösa 3G-problemet på något sätt.

Men det hade varit bättre om du bytt Teliaaktierna mot Netcom. Stenbeckbolagets kurs gick upp nästan dubbelt så mycket, räknat i procent.

PTS: Samarbete strider mot lagen

Erland Huledal

ARTIKELN HANDLAR OM