Rembrandt-tavlan kan ha förts ur Sverige

1 av 2 | Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Misstänkt taveltjuv En 28-årig man häktades i går misstänkt för medverkan i kuppen mot Nationalmuseum. Bytet bestod bland annat av "Självporträtt" av Rembrandt - en tavla som redan kan ha förts ut ur Sverige.
NYHETER

Polisen misstänker att de stulna tavlorna från Nationalmuseum finns på olika ställen.

Orsaken är att tjuvarna bara fotograferat två av de tre verken.

Rembrandts självporträtt har polisen inte fått några bilder på, erfar Aftonbladet.

Under förhandlingen med länskriminalens chef Leif Jennekvist har advokaten som varit mellanhand överlämnat bilder för att visa att tjuvarna hade tavlorna i besittning.

Tavlorna var avfotograferade tillsammans med varsin dagstidning.

"Självporträttet" kan vara förstörd

Att det saknas bilder på Rembrandts självporträtt kan i värsta fall tyda på att tavlan snabbt förts utomlands eller förstörts.

Officiellt ville polisen i går inte lämna några kommentarer alls.

- Det enda jag kan säga är att utredningen går fortsatt framåt, säger kriminalkommissarie Gösta Andersson, chef för länskriminalens utredningsrotel.

Var finns tavlorna?

- Om jag vetat det hade jag åkt och hämtat dem.

I går begärdes den 49-årige juristen häktad, misstänkt för försök till grov utpressning.

Märkligt nog har han önskat att få bli försvarad av en advokat som tidigare var hans arbetsgivare och som gav honom sparken i samband med bedrägerier mot byråns kunder i mitten av 90-talet.

- Det är klart att jag blev lite förvånad när jag fick veta det. Men jag har ännu inte tagit ställning till om jag ska åta mig uppdraget eller ej, säger advokaten på mobiltelefon från Spanien.

Ytterligare två män häktades

- Jag ska diskutera det här med åklagaren under tisdagen när jag kommit hem till Sverige.

I går häktades ytterligare två misstänkta i kuppen, en 20-åring och en 28-åring, för grovt rån alternativt medhjälp till rån.

Sedan tidigare sitter två andra, en 42-åring och en 31-åring, häktade misstänkta för grovt häleri.

Dessutom häktades en 49-årig jurist på tisdagen för inblandning i kuppen.Mannen nekar till brott, men Stockholms tingsrätt anser honom på sannolika skäl misstänkt för försök till grov utpressning.

– Han medger att han förmedlat en kontakt. Men han har aldrig kommit i närheten av tavlorna. Han vet inte var de finns, sade 49-åringens offentlige försvarare, advokat Lars Engstrand efter häktningsförhandlingen.

Den hölls bakom stängda dörrar.

– Därför kan jag inte gå in på vilken kontakt som avses, sade Engstrand.

Anders Johansson, TT ( )