Är du en mobil- blottare?

Ni blir bara fler och fler

NYHETER

Tycker du om att prata vitt och brett om ditt privatliv i "nallen"?

Då kanske du är en mobilblottare.

De blir ständigt fler, skriver VG.

Foto: TOMAS BERGMAN
Prat, prat, prat, prat, prat.

Alla har stött på dem men ingen vill vara det själv - en mobilblottare.

En som blottar sitt privatliv inför alla utan att genera sig det minsta. Det kan vara på bussen, kaféet eller någon annan offentlig plats. Att människor runt omkring kan höra allt som sägs gör bara saken bättre, skriver VG.

I vissa fall behöver inte telefonen ens vara påslagen eftersom det inte är konversationen med den som ringer som är viktig utan att öppet få prata om sitt privatliv inför andras öron.

Nya vanor

Mobilanvändarnas nya vanor avslöjas i en stor undersökning gjord av sex stora mobiloperatörer i Europa. Men de som reagerar starkast på rönen är de som inte använder sig av mobiltelefon.

- Personer utan mobiltelefon reagerar ofta kraftigt när detta utspelar sig på offentliga platser. Uppfattningen om att mobiltelefonanvändarna är dumma och vill verka viktiga är vanliga, säger Richard Ling på Telenor forskning och utveckling. till VG.

Även om de som inte använder mobiltelefoner som reagerar starkast på beteendemönstret är mobilblottning ett problem som dyker upp överallt.

- Även mobilanvändarna tar upp problemet men de förhåller sig av naturliga skäl annorlunda till det. De säger att de försöker att tänka på hur de beter sig för att undvika att reta upp sin omgivning. Till exempel att gå ut ur ett rum när telefonen ringer, säger Ling.

Skryter om erövringar

Den svenska sociologen Anders Persson har funnit andra strategier. Han har tjuvlyssnat på mobiltelefonsamtal i över två år och gjort en del intressanta upptäckter.

- Det finns de som ingående skryter om sina erövringar i telefonen, med väldigt ingående detaljer, säger Persson.

Den typiske mobilblottaren är en man även om det också finns kvinnor som talar vitt och brett i mobiltelefon., som kvinnan på bussen som berättar för sin väninna att hon varit otrogen. Anders Persson lyssnade på ett sådant samtal och förstod också att väninnan rådde mobilblottaren till att berätta om otroheten för sin man varpå kvinnan svarade: är du inte klok - det kan jag ju inte berätta för någon! Samtidigt hade hon berättat det för hälften av passagerarna på bussen.

Vill imponera

Enligt Anders Persson finns det flera anledningar till mobilblottande:

"Den som pratar i telefonen är så inne i samtalet att den glömmer bort sig.

"Den som talar kanske vill att alla ska veta vad han/hon har på hjärtat.

"Den som pratar vill imponera på sin omgivning.

Anders Persson berättar om ett typiskt fall av den sistnämnda anledningen:

- En man på bussen satt längst fram då det ringde i hans mobiltelefon. Han fick plötsligt problem med mottagningen och började därför vandra runt i bussen. Längst bak i bussen stod en mycket vacker kvinna. Precis bredvid den kvinnan var mottagningsförhållandena som allra bäst och där började mannen diskutera olika investeringar han skulle göra. Då kvinnan så småningom steg av avslutade han samtalet. Jag tvivlar väldigt mycket på att det verkligen fanns någon i andra änden av linjen, troligen skulle han bara imponera, säger han.

Att ofrivilligt lyssna till andras samtal behöver inte enbart vara negativt, menar han.

- Jag har pratat med personer som följt efter den som pratat i telefonen bara för att få veta hur samtalet slutar, säger Anders Persson.

Annika Sohlander

ARTIKELN HANDLAR OM