Ny myndighet ska stoppa ännu en doktor Död

Så vill Tony Blair skapa nytt förtroende för brittisk sjukvård

NYHETER

Efter Doktor Döds fasansfulla dåd i Storbritannien är förtroendet för sjukvården sargat.

Nu vill Storbritanniens regering införa en medicinsk kontrollmyndighet för att hålla efter läkarkåren.

Doktor Död eller Harold Shipman dömdes för att ha mördat 15 patienter och misstänks han för ytterligare hundratals mord. De fruktansvärda dåden har fått Storbritanniens regering att reagera, uppger AP.

I sin iver att reparera det skadade förtroendet för sjukvården deklarerade Tony Blair i helgen att planer finns att införa en myndighet som smidigt ska ta ställning till klagomål när det gäller läkares uppträdande.

Blair sa att den landsomfattande myndigheten ska kontrollera och följa upp läkarkåren för att på bästa sätt undvika att något liknande fallet med Doktor Död upprepas.

- Med hjälp av den här myndigheten kan vi agera väldigt snabbt. Vi kommer att få möjlighet att gå in och reda ut typen och graden av problemet, sa Blair till BBC.

Shipman, som drev en framgångsrik praktik nära Manchester, dömdes i januari förra året för att ha dödat 15 kvinnor genom att ge dem dödliga doser heroin i samband med hälsokontroller. En 55-åriga fyrabarnspappan dömdes till 15 livstidsdomar och har börjat avtjäna det.

Vid tiden för åtalet uppskattade en domare att dödsfallen kan uppgå till 150. När Shipmans akt släpptes förra veckan framgick att siffran kan var ännu högre.

En professor vid universitet i Leicester har kommit med en färsk undersökning som visar att det finns ytterligare 297 dödsfall under Shipmans 24-åriga karriär, som kan vara offer till läkaren, speciellt de 237 patienter som avled i sina hem.

Den nya myndigheten kommer inte att ersätta det existerande medicinska rådet som är läkarnas egen kontrollmyndighet och de som först upptäckte vad Shipman sysslade med.

Annika Sohlander