Förmörkelse lockade månskådare

NYHETER

- I början dolde molnen månen och vi såg ingenting, men den senaste halvtimmen har vi kunnat se en otrolig vacker månförmörkelse, sade Shahid Saleem från Stockholms Amatörastronomer (Star) entusiastiskt till TT när det var cirka 20 minuter kvar av den drygt två timmar långa månförmörkelsen på tisdagskvällen.

Med anledningen av himlafenomenet höll Star öppet hus på Observatoriekullen i Stockholm för allmänheten för att visa och förklara månförmörkelsen för intresserade besökare.

- Det kommer folk hela tiden, köerna är jättelånga och människor verkar hungra efter kunskap om månförmörkelser, sade Shahid Saleem, som beskrev färgen på den förmörkade månen som vackert mörkröd.

Månen blir nämligen inte svart under förmörkelsen, vilket beror på att den lyses upp av lite solljus som sipprar genom jordens atmosfär.

Månförmörkelse uppstår när jorden står mellan solen och månen och de tre himlakropparna ligger i en linje.

Månen hamnade i jordens halvskugga redan klockan 18.44. Först 19.42 nådde månen helskuggan eller kärnskuggan som den också kallas och 20.50 täcktes den helt. Klockan 21.52 tittade månen fram ur kärnskuggan igen.

Nästa totala månförmörkelse inträffar 16 maj 2003.

TT ( )