Persson och LRF rasar

Nya chockbilder från en belgisk marknad

1 av 2
Persson
NYHETER

Ett nytt fall av djurplågeri skakar EU.

Den här gången kommer bilderna från en djurmarknad i Belgien. Statsminister Göran Persson och LRF-basen Hans Jonsson rasar mot chockbilderna.

Hans Jonsson, ordförande för Lantmännens riksförbund, beskriver hur svårt han har att se tv-bilderna från Belgien.

Precis som han för inte så länge sedan led av tv-scener där hästar vanvårdades under en EU-transport till Italien.

- Jag blir ledsen och heligt förbannad, både som människa och tidigare heltidsbonde. Att tänka sig att de djur man tidigare haft skulle kunna hamna i händerna på såna här kriminella.

- Det känns ju i hjärteroten på varje bonde.

Hans Jonsson har protesterat till EU-kommissionären David Byrne efter tidigare fall.

I maj i fjol ville han avkräva Byrne svar angående ett annat uppmärksammat djurplågeri i samband med en EU-transport.

Två brev kom efter ett tag

- Jag krävde skriftligt av Byrne på att man skulle se till att de här människorna drogs inför domstol och dömdes, särskilt mot bakgrund av alla bildbevis som fanns.

Hans Jonsson fick svar. Två brev kom efter ett tag.

- De svarade att de jobbade med frågorna. Men det räcker inte. Man måste kräva att enskilda länder ställer de här personerna inför rätta.

- Eller, om inte detta görs, att landet i fråga dras inför EU-domstolen.

- Det finns tillräckligt med lagutrymme för det.

Statsminister Göran Persson blev mycket illa berörd av de nya chockbilderna med bland annat belgiska småpojkar som piskar svårt medtagna kor och kalvar.

- Jag har sett det tidigare och det är omöjligt att inte beröras. Det är ofattbart att andra människor kan göra detta mot djur. Jag är stolt över att vi i Sverige i många år haft etiska diskussioner om hur djur ska behandlas.

Persson har svängt

Statsministern såg så sent som för ett år sedan inte matfrågan som en central fråga under det svenska ordförandeskapet. Men nu medger Persson att han svängt.

- Hade vi gjort programmet för ordförandeskapet i dag, så hade frågan lyfts fram. Men vi ska lyfta fram frågan om behandlingen av djur och om kvaliteten på maten. Och vi kommer att vidta fler åtgärder än vi gjort hittills om det behövs.

- Medelålders konsumenter som jag har börjat fundera på vad som händer med djuren och maten.

Hans Jonsson kräver åtgärder redan under det halvårslånga svenska EU-ordförandeskapet. Han vill dra igång en etisk debatt. Men framför allt vill ha se människor bli dömda i domstol för djurplågeri.

- De flesta människor känner vanmakt.

- Vi har sett det här tidigare, men inget händer. Under ordförandeperioden ska det ta mig fan hända saker. Jag vill se "blod". Jag vill se de här människorna inför rätta.

- Att man tar ifrån dem deras jobb och rättigheter.

Se filmen som upprör Sverige

Inga-Lill Hagberg, Leif-Åke Josefsson