Nu skärps reglerna - slarviga ledamöter kan mista kortet

NYHETER

Slarviga politiker som Yvonne Ruwaida riskerar i framtiden att få sina kort indragna.

Alla riksdagsledamöter har ett Dinerskort som de kan handla för i tjänsten.

Det hela bekostas med skattemedel och riksdagsledamöterna måste redovisa köpen med kvitton. Totalt rör det sig om upp till 40 000 kortköp per år som görs med riksdagskorten.

Enligt de nu gällande reglerna finns ingen möjlighet att ingripa mot riksdagsledamöter som inte följer reglerna för hur kortet ska användas och utläggen redovisas.

- Man kan bara göra påpekanden och starta en dialog, säger enhetschef Annalena Hanell Carpelan vid riksdagens förvaltningskontor.

Aftonbladet avslöjade i september 1999 hur Gudrun Schyman hade använt sitt riksdagskort och handlat för en kvarts miljon kronor utan att verifiera köpen med kvitton. En månad senare beslutade riksdagens förvaltningsstyrelse att se över reglerna och förbättra rutinerna. Resultatet blev att riksdagsstyrelsen nu vill skärpa reglerna. Redan i vår kan det beslutas om att införa sanktioner mot ledamöter som inte sköter sig.

I riksdagsförvaltningens speciella reseutredning föreslås att man ska kunna begränsa användningen av kortet eller i värsta fall dra in det:

"Någon särskild påföljd om någon medvetet har lämnat oriktiga uppgifter finns inte angiven i lagen om ekonomiska villkor för riksdagens ledamöter. Allmänna skadestånds- och straffrättsliga grunder gäller i sådana fall."

Richard Aschberg och Britt Peruzzi ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM