Carl Bildt försvarar misstänkt krigsförbrytare

Förra presidenten Biljana Plavsic anklagas för delaktighet i folkmord

NYHETER

En av de förra stora ledarna i Bosnien, Biljana Plavic överlämnade sig frivilligt till krigsförbrytardomstolen i Haag på onsdagen misstänkt för folkmord.

Carl Bildt har tidigare i sin bok kallat henne "genuint engagerad i enskilda människors lidande". Också i dag försvarar han henne.

- Jag vet ingen på den serbiska sidan som tog så stora både personliga och politiska risker för genomförandet av Dayton-avtalet och demokratiseringer i Bosnien som hon gjorde, skriver han i en kommentar till Aftonbladet nätupplaga.

Foto: AP
”Jag känner henne som en person med stark integritet och tydliga principer” säger Carl Bildt om den förra presidenten i bosniska Republika Srpska, Biljana Plavsic. Hon kommer att rannsakas av krigsförbrytardomstolen i Haag misstänkt för delaktighet i folkmord .

Den förra presidenten i bosniska Republika Srpska, Biljana Plavsic, överlämnade sig frivilligt till krigsförbrytardomstolen i Haag på onsdagen.

Hon kommer att rannsakas misstänkt för delaktighet i folkmord, meddelade domstolen som skapats för att behandla brott begångna i det forna Jugoslavien.

Carl Bildt lärde känna Plavsic under sin tid i Bosnien. Han har tidigare uttalat sig mycket positivt om hennes insatser i sin bok "uppdrag fred" där hon beskrivs som genuint engagerad i enskilda människors lidande. Trots att hon nu överlämnat sig själv till Haag misstänkt för delaktighet i folkmord.

- Jag ser med intresse fram mot offentliggörandet av det åtal som Tribunalen riktar mot henne. Jag känner henne som en person med stark integritet och tydliga principer, skriver han i en kommentar i dag.

Plavsic är i dag 70 år och var tidigare biologilärare. Hon fick för en tid sedan veta att hon anklagats vid domstolen för brott begångna under kriget i Bosnien 1992-95, sade en talesman för domstolen.

Rättegångsförfarandet inleds på torsdag morgon.

Under kriget var Plavsic vicepresident under bosnienserbernas ledare Radovan Karadzic. När han tvangs att avgå 1996 blev hon president.

- Jag vet ingen på den serbiska sidan som tog så stora både personliga och politiska risker för genomförandet av Dayton-avtalet som hon gjorde. Mot denna bakgrund är det ett krav att ett åtal snabbt leder till en rättegång och ett snabbt avgörande. Under min tid i Bosnien riktades från Tribunalens sida inga åtal mot henne och det fördes heller aldrig fram några förfrågningar om hennes, säger Carl Bildt i dag.

Fler personer söks av krigsförbrytartribunalen.

Karadzic och hans överbefälhavare Ratko Mladic står högst på domstolens lista över misstänkta och efterlysta förbrytare. Bägge befinner sig på fri fot.

Flera högt uppsatta bosniska militärer finns i Haag i väntan på rättegång, liksom den tidigare talmannen i bosnienserbernas parlament Momcilo Krajisnik.

Annika Sohlander, TT

ARTIKELN HANDLAR OM