Astrid Lindgren skriver på mot djurplågeriet

”Det är för jävligt”

NYHETER

Nu kan hon inte tiga längre.

Astrid Lindgren, 93 , bryter tystnaden och reagerar skarpt på djurhanteringen i Belgien.

- Det är för jävligt, säger hon i en exklusiv intervju till Aftonbladets nätupplaga.

Sedan skriver hon på Aftonbladets protestlista.

Foto: LOTTE FERNVALL/Arkivfoto
Astrid Lindgren reagerar skarpt mot djurhanteringen i Belgien.

Närhelst Astrid Lindgren höjer sin röst lyssnar Sverige. De senaste åren har det dock varit ganska tyst om den stridbara författarinnan som numera lever ett tillbakadraget och lugnt liv med ålderns rätt. Men glöden finns kvar.

Den 93-åriga författarinnan har alltid varit något av en rebell som vägrat bli vuxen. Med pillemariska blick och bestämda stämma har hon många gånger fått makthavare att darra. När det gäller att ta ställning för de svaga har hon varit en ständig opinionsbildare. Hennes senaste uttalandet kom för nästan två år sedan och gällde den gången flyktingbarn från Kosovo som for illa.

Engagemanget är kvar

- Jag lider med de arma barna, sa hon då.

I dag lever Astrid ett lugnt och tillbakadraget liv. På grund av dålig syn kan hon inte längre se på tv, därför har hon inte heller sett de hemska bilderna på de plågade djuren från Belgien. Hennes dotter, Karin Nyman har dock beskrivit debatten kring de hemska bilderna för henne.

Karin Nyman tar emot Aftonbladet i Astrid Lindgrens våning i Vasastan. Astrid vill gärna underteckna Aftonbladet protestlistor för att stoppa den hemska hanteringen av djuren men hennes dåliga syn gör det svårt att sikta in den lilla kupongen med pennan.

Därför skriver hon "Astrid" med spretig men klart läslig stil bredvid dotterns namnteckning på eget brevpapper.

Astrid Lindgren sitter i en fåtölj i sitt vardagsrum med en kudde bakom huvudet. Hennes syn är dålig men hon är i övrigt mycket fräsch. Hon är klädd i en klarblå plyschkofta med mörkblå byxor till. Hon verkar trött. Men när hon pratar är det med samma klara och starka röst som när hon berättade sina sagor Sveriges alla barn.

- Jag mår bra, säger hon.

När Aftonbladets reporter påpekar att hon ser pigg ut blinkar hon okynnigt med ögonen. Strax därefter får hon veta att det är kallt ute:

- Usch, säger hon och ruskar lite på sig.

Reagerar skarpt

Därefter pratar vi lite om Aftonbladet insamling och Astrid lyssnar uppmärksamt.

Ingen kan som Astrid formulera det oacceptabla i en kort men kärnfull fras:

- Det är för jävligt.

Även hennes dotter Karin Nyman reagerar över bilderna.

- Vi tar gemensamt avstånd från detta. I övrigt finns det inte mycket att säga, det är så hemskt att det inte går att formulera. Jag vet att det här är en hjärtefråga för Astrid, därför gör vi ett undantag, säger hon.

När Aftonbladet säger adjö till Astrid tackar vi samtidigt för alla böcker hon skrivit till Sveriges barn.

- Åh, vad du gör mig glad nu, säger hon och ser väldigt nöjd ut.

Annika Sohlander