Nu räknas rösterna i valet i USA – igen

Medier går igenom 180 000 ”ogiltiga” sedlar från Florida

NYHETER

NEW YORK

Senast om tio veckor vet vi vem som egentligen vann valet och borde vara USA:s president: George W Bush eller Al Gore.

Nu slåss de amerikanska medierna om att komma först med nyheten. Två olika grupper har satt igång en granskning av rösterna som maskinerna inte räknade.

Foto: AP
Trots att George Bush redan vunnit valet är det inte slut på rösträkningarna. Sammanlagt åtta medieorganisationer i USA ska nu räkna de 180 000 röster som förklarades ogiltiga i Florida.

Just när vi trodde att det amerikanska valkaoset var över börjar räkningen om - igen.

Visserligen bedyrar New York Times, Washington Post, CNN och de fem andra mediaorganisationerna att syftet inte är att se vem som egentligen vann utan mer varför så många röstsedlar i Florida klassades som ogiltiga.

Resultaten blir olika

Samtidigt har de hyrt in en oberoende konsultfirma som ska klassificera alla röstsedlar. Efteråt kommer varje media att kunna räkna ihop rösterna utifrån olika kriterier.

Beroende på vilka valsedlar man väljer att godkänna blir resultaten olika. Tidningarna och tv-kanalerna kommer att kunna visa i varje enskilt fall vem som skulle ha vunnit.

Tidningen Miami Herald gör tillsammans med USA Today en liknande undersökning. De ligger en månad före och hoppas bli först med scoopet.

Nervöst för Bush

Totalt handlar det om 180 000 röstsedlar: 60 000 är röstsedlar, där maskinerna inte kunde registrera någon röst i presidentvalet. 120 000 är röstsedlar där väljaren röstat på mer än en kandidat.

För Bush blir det nervösa veckor.

Tänk om omräkningen visar att Gore hade vunnit om alla röstsedlar räknats för hand som han begärde?

Då blir Bushs presidentskap

ännu mer ifrågasatt än det redan är.

Wolfgang Hansson