Drömresan till Australien var nära kosta Matti livet

NYHETER

DALSJÖFORS

Drömresan till Australien blev en mardröm för Matti Bohman, 55.

Han fick två blodproppar på flyget dit.

- Jag satt hopklämd med benen i 17 timmar och sedan smällde det bara till.

Nu kämpar han för att få ersättning.

Foto: KAI REHN
DRABBAD AV "EKONOMIKLASS-SYNDROMET" Marie-Louise Madelöv och Matti Bohman fick drömresan förstörd när Matti fick två blodproppar under flygningen till Australien. Han hade drabbats av det så kallade "ekonomiklassyndromet" som orsakas av att man sitter för länge i ett begränsat utrymme.

Resan till Australien årsskiftet 1998/1999 skulle bli Mattis och sambon Marie-Louise Madelövs stora äventyr. Redan vid mellanlandningen i Singapore upplevde Matti ett tryck över bröstet, fick svårt att andas.

"Jag misstänkte en hjärtinfarkt"

- Jag blev livrädd och misstänkte hjärtinfarkt men Marie-Louise, som arbetar inom akutvården, tyckte inte att symptomen stämde.

Båda enades om att det kanske bara var muskelvärk efter den obekväma sittställningen i flygplanet, som tillhörde flygbolaget Qantas.

Framme i Brisbane blev Matti plötsligt mycket dålig med smärtor i ena benet. Röntgen visade att en blodpropp rört sig från höger ben upp till vänstra lungan.

"Jag gick på starka mediciner"

- Matti fick stanna på sjukhuset i fem dygn för medicinering och kontroll, resten av semestern blev total konvalescens, berättar Marie-Louise.

- När vi kom tillbaka till Sverige hängde tröttheten i länge, jag gick på starka mediciner i nio månader och orkade inte jobba, säger Matti, som först nu, två år senare, är fullt återställd.

Han har nu hört av sig till advokatfirman i Australien. Han vill, liksom andra drabbade, ha 300 000 kronor i skadestånd.

Ebba von Essen