2 000 dör under långflygningar

Drabbade av blodpropp - nu stämmer de flygbolag

NYHETER

Minst en passagerare dör varje månad i blodpropp i samband med landningar på flygplatsen Heathrow utanför London.

Samtidigt går tusentals drabbade samman och stämmer flygbolag världen över.

Brittiska läkare slog i går larm i den brittiska tidningen The Daily Telegraph.

Vid den speciella olycksfallsavdelningen vid Heathrow har 30 dödsfall de tre senaste åren berott på blodpropp efter långflygning. Det är sannolikt bara toppen på ett isberg, tror medicinska experter.

Vid Ashford Hospital i Surrey presenterar läkarna en beräkning som pekar på att 2 000 passagerare - bara i England - årligen dör i flygrelaterade blodproppar.

Mer plats för benen i kabinen

Hälsovårdsrepresentanter i England kräver nu att problemen tas upp i EU och att tydliga regler skapas. Flygbolagen bör åläggas att utforma inredningen i planen så att passagerarna får tillräckligt utrymme för benen. Dödsfallen kallas "ekonomiklass-syndromet", eftersom det snåla benutrymmet gör att passagerarna sitter inklämda.

- Som en följd av att folk flyger oftare och längre har den här typen av besvär blivit vanligare. Risken att en fullt frisk person ska drabbas är dock mycket liten, säger Magnus Bodegård, flygläkare på Previa Arlanda.

I Australien drivs nu de tio första pilotfallen mot flera stora flygbolag, bland andra Qantas Airways och British Airways.

Kräver 300 000 kronor var

Varje drabbad passagerare kräver 300 000 kronor.

Tusentals drabbade står på kö för att också få sina fall prövade, bland dem flera svenskar.

Enligt advokat Paul Henderson vid advokatfirman Slater & Gordon Solicitors i Melbourne är det dock omöjligt för svenska medborgare att få ett sånt här mål prövat i Australien, eftersom skadan inträffat på internationellt luftrum.

Men utfallet av pilotfallen i Australien är ändå principiellt mycket viktigt. De kan öppna vägen för stämningar i hela världen.

- Flygbolagen visste att det fanns en risk att drabbas av den här typen av skador vid en långflygning men gav ingen information om detta till sina resenärer, säger Paul Henderson.

Så här gör du för att undvika blodpropp

Ebba von Essen

ARTIKELN HANDLAR OM