Bofors får sälja vapen till Mellanöstern

NYHETER

- Bofors har fått klartecken att sälja vapen till flera diktaturer i Mellanöstern, bland annat luftvärnsroboten Robot 70 till Oman. Det är mycket oroande och tragiskt, säger Maria Ermanno, ordförande i Svenska Freds.

Hon säger att Bofors också fått klartecken att sälja till Saudiarabien, Bahrain och Kuwait.

Maria Ermanno

Regeringen har tidigare sagt nej till vapenexport till Gulfstaterna. Nu hävdar Svenska Freds ordförande Maria Ermanno att vapenexporten sker ändå - i hemlighet.

Hon stöder sig på uppgifter från tre oberoende källor.

- Man exporterar alltså vapen till diktaturer i extremt konfliktladdade Mellanöstern. Det här är tecken på att Sverige försöker anpassa sig de andra stora vapenexportörerna inom EU, säger Maria Ermanno.

En sådan anpassning har dock förnekats av försvarsminister Björn von Sydow.

Maria Ermanno kräver att regeringen talar öppet att att man tillåter handeln.

- Det borde vara svårt för regeringen att mörka ett faktum som så många känner till. Det här är ett uppenbart trendbrott. Att vi exporterar vapen till diktaturer är tydliga signaler som Sverige sänder ut i omvärlden, säger hon.

Maria Ermanno kritiserar också sekretessen som omgärdar den här typen av affärer.

- I Finland finns en helt annan öppenhet. Där la regeringen ut information på sin hemsida om en export av ammunition till Turkiet, en oerhört kontroversiell fråga. Finska fredsrörelsen kunde reagera och bilda opinion, säger Maria Ermanno.

UD bekräftar att reglerna för vapenexport till Mellanöstern ändrats.

Förut var Mellanöstern helt stängt för vapenexport. Nu prövas varje affär för sig.

– Det har skett en anpassning till vad som gäller i övriga länder, att det sker en bedömning land för land, och affär för affär, säger Elisabeth Wallton, pressekreterare åt Leif Pagrotsky.

Varje affär beslutas av ISP, Inspektionen för strategiska produkter, som är parlamentariskt tillsatt.

Cina Rönn