Aftonbladets nätläsare: Ta ifrån dom kontokorten!

Riksdagens administrativa rutiner får kritik av Göran Persson

NYHETER

Nu kritiserar Göran Persson riksdagens bristande rutiner.

- Jag blir lika förvånad varje gång. Man undrar om riksdagen inte har administrativa rutiner, säger han till TT.

Aftonbladets läsare är hårdare i sin bedömning gentemot ledamöterna och tycker att nästan alla som slarvar med sitt riksdagskort ska mista det.

De senaste kontokortskandalerna förvånar Göran Persson.

– Jag trodde att det var tillrättat redan med tanke på att det inte var första gången det inträffar, sade Persson i samband med ett möte med de nordiska socialdemokraterna utanför Oslo.

- Det är klart att riksdagsledamöterna får ta emot klander, men samtidigt finns det anledning att fundera över riksdagens administration som uppenbarligen inte kan hantera detta, det är inte bra.

Aftonbladets läsare skyller inte miljöpartisten Yvonne Ruwaidas och moderate Sten Anderssons bokföringsmissar på administrationen. På frågan om politiker som slarvar ska bli av med sitt kontokort svarar den större delen, 94,5 procent, av de drygt 17 000 som röstat vid 18-tiden, ja.

I en del kommentarer märks läsarnas irritation:

- Om dessa personer hade varit anställda på ett vanligt företag hade de blivit avskedade och tvingade att betala allt som de inte kunde redovisa kvitton för. Ska det vara så enkelt att man bara kan säga att man har slängt kvittona, eller att man "har alltid gjort så och det har gått bra". Hur kan man sköta sitt jobb i riksdagen om man inte ens klarar av en så enkel uppgift som att redovisa några kvitton?, frågar sig en läsare.

”Måste finns ett system som slår larm”

Göran Persson vill inte negligera ledamöternas men tycker att det ska finnas säkerhetsrutiner

- Har man lämnat ut ett kort så måste man också se till att man får en redovisning, och får man inte det måste det finns ett system som slår larm.

Göran Persson vill inte kommentera de konkreta förslagen från moderaterna och kristdemokraterna om hur rutinerna ska förbättras.

- Men jag förutsätter att riksdagen diskuterar det här och det kommer säkert komma många pigga förslag och dem ser jag fram emot.

Talmannen upprörd över slarvet

Talman Birgitta Dahl är upprörd över avslöjandena om slarv med kvittoinlämning och felaktig hantering av riksdagskortet:

- Vi förutsätter att ledamöterna i riksdagen är hederliga och ordentliga människor, som är värda förtroendet, säger talmannen till TT.

Vid mötet i februari med Riksdagsstyrelsen ska hon dels ta upp frågan om mer kontrollresurser för riksdagen, dels diskutera om det finns skäl att ''införa en omvänd ordning när det gäller betalning av taxi, hyrbil och hotellkostnader vid tjänsteresor''.

Ledamöterna skulle alltså få betala sådana kostnader själva och sedan skriva reseräkningar till riksdagen.

- Vi får diskutera för- och nackdelar, även om en sådan modell medför mycket pappersexercis, säger Birgitta Dahl.

Annika Sohlander, TT ( )