Barnskötare sparkade femåring i magen

Avskedas med 18 månadslöner

NYHETER

En barnskötare i Göteborg avskedades efter att ha sparkat en femårig flicka i magen.

Nu får han över en kvarts miljon kronor av kommunen i en förlikning.

- Kan vi polisanmäla honom nu så kommer vi att göra det, säger personalchefen i Majornas stadsdelsförvaltning, Göran Svenner, till TT.

Göran Svenner anser att detta borde ha skett för länge sedan, men att det inte blivit gjort. Varför kan han inte svara på.

Händelsen inträffade den 5 maj i fjol.

När flickan kommit hem klagade hon över smärtor i magen. Så berättade hon för sin mamma om hur barnskötaren hade sparkade henne i magen så att hon flög och tappade andan.

Mamman ringde direkt till skötaren, och enligt henne erkände han. Dagen därpå tog mamman kontakt med skötarens arbetsledare.

- Mannen stängdes av direkt och fick gå hem, säger Göran Svenner.

När förvaltningen ville avskeda honom satte sig mannens fackförbund, Kommunal, på tvären. Facket ansåg inte att det var bevisat att mannen sparkat flickan och ville att han skulle omplaceras.

”'Föste undan henne”

- Han säger själv att han kom i delo med flickan och föste undan henne. Vi försvarar inte på något sätt våld mot barn, men anser att det inträffade inte var skäl nog för att han skulle mista sitt arbete. Han borde ha fått en annan tjänst inom kommunen, säger Göran Gunnarsson, ombudsman på Kommunal Väst, till TT.

Förvaltningen drev sin linje i flera förhandlingar. När Kommunal till sist avsåg att gå till Arbetsdomstolen, förlikades parterna.

Arbetsgivaren såg framför sig en lång väntan, kanske ett år, innan förhandlingarna skulle komma igång. Dessutom fanns farhågor om att avskedet skulle förvandlas till uppsägning.

- Vi hade då fått betala först en lön under kanske ett år och sedan under tolv månaders uppsägningstid. Det hade kostat oss en halv miljon, säger Göran Svenner.

Ingen utredning

Nu kom förvaltningen undan med 18 motsvarande månadslöner, eller 260 000 kronor, pengar som barnskötaren nu kan kassera ut.

Stadsdelsförvaltningen ska nu undersöka om polisanmälan är görlig, trots att så lång tid förflutit sedan själva händelsen.

- Men även mamman borde ha polisanmält. Hon är målsägande och hade kunnat kräva skadestånd, säger Göran Svenner.

Förvaltningen har inte heller gjort någon utredning om det är fler barn som har råkat illa ut, trots att det finns uppgifter om att mannen tidigare har varit aggressiv. Enligt nättidningen 24 timmar, som avslöjade händelsen på torsdagen, finns det åtminstone ytterligare ett fall.

Mannen har arbetat med barn i tio år.

Karin Olander/Göran Sjögren/TT ( )