Drottning Telia har fått sin revansch

Marianne Nivert hyllas av alla - och får fortsätta att vara chef

NYHETER

Nödlösningen gör succé.

Telias tillfälliga vd Marianne Nivert, 60, räddade företaget undan 3 G-fiaskot.

Nu hyllas hon av alla - och får sitta kvar på obestämd tid.

Foto: URBAN ANDERSSON
medvind för teliabossen Marianne Nivert ser ut att få sitta kvar på vd-stolen. För några veckor sedan var läget dystrare. Telia missade 3 G-licensen och aktiekursen rasade.

För tre veckor sedan såg det mörkt ut för Marianne Nivert och Telia. Ingen 3 G-licens och aktiekursen gick brant nedåt. Det restes krav på Niverts avgång.

- Det var förstås inte så kul när vi missat licensen och aktiekursen bara rasade, säger Marianne Nivert.

Nu har drottning Telia fått sin revansch. Telia får tillträde till 3 G-nätet via Jan Stenbecks Netcom. Folkaktien har gått upp på börsen sex dagar i rad.

- Det var Jan Stenbeck själv som ringde upp mig, veckan efter att vi missat licensen. Sedan förhandlade vi och det löste ju sig bra.

Alla är nöjda

När Jan-Åke Kark avgick som vd den 11 oktober i fjol lanserades Marianne Nivert som en högst tillfällig lösning. I dag är situationen annorlunda. Styrelsen, facket och de anställda är så nöjda att Nivert får sitta kvar - tills vidare.

- Marianne gör ett så bra jobb att vi inte har någon brådska med att hitta en ny vd, sade ordföranden Lars-Eric Petersson till Aftonbladet före jul. Sedan dess har belåtenheten med Nivert bara ökat.

Började som praktikant

Själv kör Marianne Nivert för fullt tills hon hör något annat. Ingen i Telia kallar henne tillförordnad. Hon är vd, helt enkelt. Den 6 september har hon arbetat 40 år i Televerket och Telia, hon började som praktikant.

- Jag sitter kvar tills styrelsen har löst frågan. Vi har inte diskuterat hur länge. Det är ett av de mest spännande och charmiga jobb som finns i Sverige. Vi har 900 000 aktieägare och nästan hela svenska folket är våra kunder.

Lägre lön än Kark

Är inte aktieägarna arga på dig?

- Nej, men de undrar mycket över hur det ska gå. Jag får mejl där folk kommer med förslag på hur vi ska göra för att få upp kursen.

Till sist, varför har du lägre lön än Jan-Åke Kark? Han har fyra miljoner, du har "bara" tre?

- I grunden är jag en person som inte drar så mycket pengar. Men jag ska ta upp det med styrelsen, kan du hjälpa mig att förhandla? skämtar Nivert.

Vänner och medarbetare om Marianne:

Maths Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM