Värden tömde hans lägenhet

Sven-Erik, 77: De tog till och med min medicin

NYHETER

När Sven-Erik Eriksson, 77, kom till sin lilla lägenhet var alla hans möbler, kläder och tillhörigheter borta.

Lägenheten var tömd för renovering.

- Jag fick inget veta. De tog till och med min medicin, säger han.

Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
VILL INTE FLYTTA Sven-Erik Eriksson trivs i "hytten" som den gamle sjömannen kallar sin lilla etta. Men en dag var alla hans saker bortflyttade. "Vi var tvungna, lägenheten är i så uselt skick", hävdar Riksbyggen, som sköter renoveringen.

Nu har bortforslingen av bohaget polisanmälts. Och den hårda striden om renoveringen på Södermalm ska upp i hovrätten nästa vecka.

- Man ska inte lura ut en gammal människa bara för att kunna få bort hans ägodelar och totalrenovera mot hans vilja, säger Henrik von Delwig, ordförande i föreningen VR (Varsam renovering).

Striden om hyreshusen - med totalt 166 lägenheter - på Lundagatan får speciellt intresse eftersom de ägs av en stiftelse med styrelse utsedd av kommunfullmäktige och länsstyrelse.

Ändamålet, enligt stadgarna från 1903, är att lägenheterna "på billiga villkor" ska hyras ut till obemedlade personer "med företräde för de mest behövande". Många ensamma mammor bor i - och tilldelas ännu - de mestadels små lägenheterna. Men under åren har även andra hyresgäster flyttat hit, via byten.

"Inget fel har begåtts"

Siw Widell är länsstyrelsens representant i styrelsen:

- När det gäller den tömda lägenheten har inget fel begåtts. Byggnadsarbetarna vägrade helt enkelt att arbeta där om bostaden inte sanerades och då måste lägenheten tömmas. Den är i uselt skick. Men fallet utnyttjas av dem som vill bromsa renoveringen.

Stora förändringar ska genomföras

- Jag har inte skrivit på några papper om att flytta ut, hävdar Sven-Erik Eriksson, som nu bor i en evakueringsbarack på gården. Hans ägodelar är magasinerade.

- Vi motsätter oss inte byte av stammar och andra nödvändiga åtgärder, säger Henrik von Delwig. Men lägenheterna rustades så sent som 1996-97. Nu ska man riva ut, flytta dörrar, ta bort bra garderober och förstöra fina gamla detaljer. Det är fel. Ett 50-tal hyresgäster bor kvar och vägrar att flytta.

Hyrorna är låga. En etta på 26 kvadrat kostar 1 300 kr/mån. Efter renovering blir det ungefär det dubbla.

- Hyran är inte avgörande, däremot att man tar hänsyn till oss. Värden fick stöd av hyresnämnden, men vi hoppas på hovrätten. Och vill stoppa övergrepp som det Sven-Erik utsatts för.

Värdarna får rusta och höja hyran som de vill

Ny lag för ökat hyresgästinflytande vid sanering infördes 1997. Men den anses så tandlös att justitiedepartementet redan utreder ändringar, som kan införas i sommar.

TILLBAKA till aftonbladet.se/bostad

Lennart Arnstad