Över 40 vittnen såg honom dö

42-åring sköts ihjäl framför Stockholms central – kvinna svårt skadad

NYHETER

En 42-årig man sköts ihjäl i sin bil utanför Stockholms central i går kväll.

Hans 49-åriga kvinna skottskadades svårt.

Över 40 vittnen såg mordet.

Polisen tror att rör sig om en uppgörelse mellan kriminella eller att mordet har hämndmotiv.

Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
Den 42-årige mannen och den 49-åriga kvinnan överraskades av mördaren när de väntade i sin bil utanför Restaurang Orientexpressen vid Centralstationen i Stockholm i går kväll. De sköts med pistol genom sidorutan. Mannen dog på platsen medan kvinnan fördes till sjukhus med skottskador. - Det var en ren avrättning, säger ett vittne.

Klockan närmade sig åtta. Restaurang Orientexpressen i Stockholms central var full av fredagslediga människor. Utanför parkerade en man och en kvinna sin ljusgröna Honda.

En man i 35-årsåldern, klädd i mörk rock, gick fram till föraren, drog upp en pistol och började besinningslöst skjuta in i bilen. Han avlossade totalt omkring tio skott, i flera omgångar. Knallarna ekade mellan husen på Vasagatan.

Träffades i bröstkorgen

Enligt en ordningsvakt vid restaurangen träffades mannen i bilen av ett skott i huvudet, flera i bröstkorgen och ett i sidan. Han dog efter några minuter. Kvinnan som satt i passagerarsätet träffades i armen och i ryggen.

- Alla gästerna i restaurangen kastade sig ner på golvet och tog skydd under borden när skottlossningen började, berättar ordningsvakten.

Mördaren flydde springande mot en väntande sportbil, en mörkblå Toyota Supra. Hela tiden hade han sitt vapen draget. Människor som befann sig runt Centralen sökte skydd bakom bilar och i tunnelbaneuppgången 15 meter bort.

"Oh shit, han kommer mot mig"

- Det var en ren avrättning. Rutan var nedvevad och han stack bara in pistolen och tryckte av. "Oh shit, han kommer mot mig", hann jag tänka, säger ett vittne.

Gärningsmannen hoppade in i en sportbil som körts fram från parkeringen. På väg ut från Centralen körde bilen mot rött ljus och försvann i hög fart söderut.

- Ett stort antal vittnen såg mordet. De har hört av sig till oss under kvällen, just nu har vi förhört 42 personer, säger kriminalinspektör Lars Marklund.

Både mannen som blev mördad och kvinnan som blev skadad är sedan tidigare väl kända av polisen. Polisen har ingen misstänkt gärningsman ännu och ingen klar motivbild.

Utredarna arbetar dock efter två huvudteorier: antingen rör det sig om en ekonomisk uppgörelse i kretsar i den undre världen eller en privat fejd mellan rivaliserande familjer.

Befarar hämndaktioner

- Än så länge handlar det bara om arbetshypoteser. Vi har ett digert material att gå i genom, säger Lars Marklund.

Polisen befarar att mordet i går kväll kan följas av hämndaktioner.

- Risken finns att vi får se en blodsfejd.

Den skadade kvinnan vårdades i natt på intensiven på Södersjukhuset, men uppgavs vara utom fara. Hon har opererats för skottskador i vänstra sidan.

Skadade kvinnan har hörts

- Vi har även kunnat hålla ett kort förhör med den skadade kvinnan, säger Lars Marklund.

Vid 21-tiden i går kväll hittade en polispatrull den övergivna flyktbilen vid Gröndals industriområde i Stockholm. Hundpatruller sändes till platsen och började söka efter personerna som färdats i bilen.

Ingen av de två bilarna som var inblandade i morddramat är anmäld stulen. Enligt bilregistret ägs de av personer med skyddad identitet.

Peter Grensund, Jens Kärrman, Maths Nilsson