Djurplågeriet ska stoppas

Efter läsarnas protester - EU:s ansvarige skriver till Aftonbladets chefredaktör

1 av 2 | Foto: JOCK FISTICK
LOVAR ATT AGERA EU-kommissionären David Byrne har tagit intryck av opinionen mot missförhållandena i djurhållningen i EU. I sitt brev till Aftonbladets chefredaktör skriver han att en rättslig process mot djurskyddsmyndigheterna i Belgien redan inletts efter avslöjandena som fått Aftonbladets läsare att protestera.
NYHETER

BRYSSEL/STOCKHOLM.

Protesterna har gett resultat.

Ansvarige EU-kommissionären David Byrne har tagit så starkt intryck av köttupproret i Aftonbladet att han nu lovar att agera för att stoppa "tortyren".

Han gör det i ett brev ställt direkt till Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin.

I går skrev bland andra Marit Paulsen, Kikki Danielsson och Anni-Frid Lyngstad på Aftonbladets protestlistor mot djurplågeriet i Europa.

Sent i natt hade 154 553 människor följt deras exempel. Skandalen har nu fått EU-kommissionen på fötter.

David Byrne, EU-kommissionär med ansvar för djurskydd, har därför skrivit ett brev till Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin där han redogör för EU:s försök att stoppa misskötseln.

Köttproducenterna måste vakna

- Brevet visar att Aftonbladets läsare har fått EU-kommissionen att vidta kraftåtgärder. Nu måste även köttproducenterna inse att deras bransch är i fara om de inte behandlar djuren bättre, säger Anders Gerdin.

Även David Byrne poängterar att det krävs en stark folkopinion för att få länder som Belgien och Italien att leva upp till reglerna. Om de inte gör det kan det stå dem dyrt:

- Belgien står redan åtalat för brott mot EU:s regler. Italien står näst i tur. Det gäller transporter av hästar där djuren varken får vatten eller foder under transporten, säger han.

Även hönsen ska få mer plats

En annan skamfläck i EU är den industriella fläskproduktionen där Spanien och Frankrike inte har hörsammat de nya reglerna. Även hönsen ska få mer plats.

- Jag ska se till att reglerna som vi har i EU efterlevs. Det är vad Europas konsumenter förväntar sig av mig, säger David Byrne.

Aftonbladets chefredaktör Anders Gerdin är glad för att EU har reagerat.

- Vi har ett uppdrag från våra läsare som vi inte kan svika. Därför kommer vi att fortsätta att vara en tumme i ögat på EU-politikerna.

Lyssnar på läsarna

Varför bedriver Aftonbladet kampanj på nyhetsplats?

- Vi måste lyssna på våra läsare och göra journalistik av sådant som de anser är viktigt.

KÖTT-UPPRORET

Emily von Sydow, Olle Castelius