Nytt vittne: Jag mötte Wallenberg

"Han klagade alltid på att soppan var kall"

1 av 2
Varvara Larina, sjukvårdsbiträde på Vladimirfängelset har utan svårtighet pekat ut Wallenberg på foto. ”Det var den mystiske utländske fången som alltid klagade på att soppan var kall”
NYHETER

Wallenbergutredaren Marvin Makinen har själv suttit i sovjetiskt fångläger.

Än i dag känner han på sig att han i början av 60-talet våndades bara någon cell från Raoul Wallenberg i Vladimirfängelset.

För sju år sedan hittade Makinen ett vittne som gav honom stöd: Varvara Larina, sjukvårdsbiträde på fängelset.

1961, mitt under kalla kriget, förstod aldrig den då 22-årige Makinen talet om den mytomspunne svensken.

- Men tre av mina cellkamrater kände till honom. En medfånge hade suttit i samma cell som alla utlänningar på fängelset, U 2-spionpiloten Gary Powers, jag själv och så svensken "van der Berg".

Finlandsättade Marvin Makinen hade fängslats anklagad för spioneri. Två år senare var han plötsligt fri, släppt i en amerikansk-sovjetisk spionutväxling.

Marvin Makinen utbildade sig till vetenskapsman och förträngde fängelseåren. Ända tills han 1980 snubblade över en tidningsartikel om Wallenberg.

- Då kom minnena tillbaka. Han måste ju vara den jag uppfattade som van der Berg, tänkte jag. Allt stämde precis med det jag hört.

Anslöt sig till gruppen

Marvin Makinen kontaktade svenska ambassaden i Washington och tio år senare anslöt han sig till den Wallenbergkommission som i går lämnade sin rapport.

Sex gånger har Makinen återvänt till Vladimirfängelset och grävt i arkiven. Men sjukvårdsbiträdet Varvara Larina är hans bästa fynd.

Larina, som jobbat mer än 50 år i Vladimirfängelset, pekade inför Makinen direkt ut en profilbild av Wallenberg som "den mystiske utländske fången som alltid klagade på att soppan var kall".

- Hennes vittnesmål var oerhört trovärdigt. Hon gav samma version tre år i rad. Och hon pekade rakt på Wallenbergbilden trots att det fanns femton porträtt att välja bland.

Efter tio års slit är nu Marvin Makinen beredd att sätta punkt för sin egen insats.

Din egen maggropskänsla - hur länge levde Wallenberg?

- Det är väldigt lite som talar för att han skulle vara vid liv i dag.

Han greps på order av Stalin 1945

Leif-Åke Josefsson, Jessica Ritzén