Nu är årets influensa här

Första utbrottet rapporteras från Skövde

NYHETER

Influensan är här.

Första utbrottet rapporteras från Skövde där vårdcentralerna nu tar emot allt fler sjuka.

- Alla vaccinerade bör ha ett gott skydd, säger professor Britta Wahren på Smittskyddsinstitutet i Solna.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Så var det dags igen Hög feber, muskelvärk och intensiv hosta, nu är influensan på gång igen. Men har du vaccinerat dig är chanserna stora att du slipper bädda ner dig inom kort.

Årets första dokumenterade fall var en ung man som blev krasslig i förra veckan. Symptomen var typiska: hög feber, muskelvärk och intensiv hosta.

- Det fanns flera sjuka i hans omgivning, men han är den förste vi har tagit prov på, säger Nils Svensson, smittskyddsläkare på Kärnsjukhuset i Skövde.

Sedan dess har ytterligare åtta misstänkta fall rapporterats från stadens vårdcentraler. Troligen finns fler smittade, eftersom många bara bäddar ner sig och inte söker läkare.

Smittskyddsinstitutet beräknar att omkring en miljon svenskar kommer att insjukna mer eller mindre allvarligt och bästa rådet är: vila, värme och vätska. En huvudvärkstablett kan också vara bra för att få ner febern och dämpa den värsta värken.

Behöver inte söka läkarvård

Läkarbesök är inte nödvändigt. Att sitta i väntrum och hosta bidrar bara till smittspridningen.

- Mår man väldigt, väldigt dåligt ska man naturligtvis söka akut, liksom om man tillhör någon av riskgrupperna, säger Britta Wahren.

Är man över 65 eller kroniskt hjärt- och lungsjuk kan det vara värdefullt att förkorta sjukdomsperioden och det är numera möjligt med den receptbelagda medicinen Relenza, inom två dagar från det att influensan slog till.

Alla som vaccinerat sig kan dock känna sig trygga.

Det prov som togs på den unge mannen i Skövde visar att det är en typ A-influensa, mycket snarlik Nya Kaledonien som finns med i årets vaccin.

Det är en stam som inte förekommit på några år. Det innebär att en hel del lär drabbas, framför allt barn och ungdomar, som inte råkat ut för viruset tidigare och därför inte byggt upp något skydd mot det.

Å andra sidan är det en virustyp som sällan ändras. Har man smittats av det en gång, drabbas man sällan en andra gång.

Symptom Influensa Förkylning

Huvudvärk vanligt ibland

Muskelvärk ofta svår lindrig

Feber ofta hög lite ibland

i 3-4 dagar

Hosta ofta svår ibland

Nysningar ibland ibland

Rinnande inte så vanligt

näsa vanligt

Snor ibland ofta tjockt, klart eller gulgrönt

Halsont ibland vanligt

Allmän- ofta mycket inte så farlig

påverkan

Influensan slår ofta till "över en natt" och den sjuke blir inte sällan sängliggande en vecka. Den drabbade kan känna sig svag flera veckor efteråt.

Förkylningssymptomen avlöser ofta varandra under en veckas tid. Säker diagnos går endast att få genom provtagning.

Därför förändras viruset

Caroline Hougner