Minst 57 döda i jordbävning i kväll

260 hus begravda i El Salvador

NYHETER

SAN SALVADOR

Minst 55 personer omkom och minst 260 hus begravdes i El Salvador när Centralamerika på lördagskvällen svensk tid drabbades av ett jordskalv som uppmätte 7,6 på Richter-skalan.

Minst 260 hus begravdes under ett jordskred i närheten av El Salvadors huvudstad, San Salvador, därför befaras dödssiffran efter jordbävningen att stiga ytterligare.

I El Salvador har 55 personer omkommit och landets president Francisco Flores har infört undantagstillstånd.

Enligt räddningspersonal hade ett jordskred begravt 260 hus i samhället Las Colinas, 12 kilometer öster om huvudstaden El Salvador.

I Guatemala uppges två personer ha omkommit.

Epicentrum i havet

En talesman för Nationella seismologiska kontoret i Mexico City sade att skalvets epicentrum bedömdes ligga i havet strax utanför den fattiga delstaten Chiapas i sydvästra Mexiko vid gränsen mot Guatemala.

Skalvet kändes även i stora delar av Mexiko och i Honduras, Nicaragua och Costa Rica. Inga dödsfall rapporterades dock från dessa länder.

I huvudstaden Mexico City, nästan 50 mil från Chiapas, fick skalvet möbler att skaka och taklampor att dingla.

Jordbävningen orsakade materiella skador, elavbrott och problem med telefonlinjerna på flera håll i Centralamerika.

Inga skadade svenskar

Svenska UD arbetade under lördagskvällen med att försöka få fram information om de svenskar som finns i de jordbävningsdrabbade områdena. Det finns inga rapporter om skadade svenskar.

I Guatemala finns mellan 60 och 70 svenskar, och i El Salvador ett 40-tal, varav hälften är återvändande elsalvadorianer och resten biståndsarbetare.

TT-AFP