”Jag känner mig äcklad”

RFSU:s nya broschyr om analsex retar Gabriella, 18

NYHETER

"Lite i taget - och krysta."

Så lyder rådet från RFSU i den nya broschyren om analsex.

- Det känns som att man jobbar för att tjejer ska lära sig att tycka om det, säger Gabriella Eklund, 18.

Foto: PETER KJELLERÅS
"De jobbar för att man ska lära sig tycka om det" Gabriella Eklund, 18, tycker att RFSU:s nya broschyr "Praktika för analsex" innehåller för mycket om hur man "sätter på" och för lite om att ge självkänsla för att våga säga nej.

Ett ormskinn pryder omslaget på den 17-sidor tjocka broschyren Praktika för analsex. Efter en inledande förklaring om vad analsex är följer tips och råd för ett lyckat utförande. Under rubriker som "Skador ovanliga", "Använd rikligt med glidmedel" och "Töj anusingången" instrueras läsaren hur man minimerar smärtor och sjukdomar i samband med analsex.

- Alla pratar om analsex som något onaturligt och konstigt. Vi tycker att det är bättre att förklara hur man gör, säger RFSU:s ordförande Gert-Inge Brander.

På sista sidan förklaras termen Fistfucking: "Fistfucking kallas det när handen/näven förs in i anus. Det kräver omsorgsfull teknik, erfarenhet av analsex och kunnighet, då risken för skador ökar ju större saker man för in i anus."

Broschyren kommer snart att finnas tillgänglig på landets ungdomsmottagningar. RFSU planerar även att lägga ut instruktionerna på sin hemsida och på sina egna kliniker.

Upprörd över formuleringarna

Gabriella Eklund är upprörd. Särskilt av formuleringarna "sätta på" och "bli påsatt".

- Det första jag kände var äckel och avsky. Så snackar vissa killar och det accepterar inte jag.

- Tjejer i yngre tonåren behöver stark självkänsla för att kunna säga nej till analsex. Det borde stå mer om det.

Hon får medhåll av sexologen Malena Ivarsson.

- Ungdomar kan lätt få för sig att analsex måste ingå i en sexuell relation. Särskilt unga flickor behöver stöd i sin självkänsla för att inte gå med på saker de sen tycker är jättejobbiga. Jag hade önskat mer stöd till dem. Men som information till vuxna är det bland det bästa jag har läst.

På RFSU försvarar man broschyren. Deras senaste undersökning av unga tjejers sexvanor visar att 47 procent har haft analsex. Men majoriteten av dem upplevde det som negativt.

Med Praktika för analsex vill RFSU anpassa sig till verkligheten.

- Om det nu ändå praktiseras är det viktigt att man gör rätt. De som inte tyckte om det kanske gjorde fel. Vill ungdomarna ha hårda fakta måste de kunna skaffa sig det, säger Gert-Inge Brander.

Elisabeth Lindham