El Salvador vädjar om hjälp

Över 350 döda i jordbävningen – 1200 saknas

Foto: AP
En skadad kvinna får hjälp av räddningsarbetare i Santa Tecia, ett område utanför El Salvadors huvudstad San Salvador.
NYHETER

SAN SALVADOR

Minst 355 människor omkom i El Salvador och två omkom i Guatemala när Centralamerika på lördagskvällen, svensk tid, drabbades av ett jordskalv som uppmätte mellan 7,6 och 7,9 på Richter-skalan.

Omkring 1 200 människor saknas. Dödssiffran befaras därför stiga.

El Salvador vädjar nu om hjälp från omvärlden för att rädda de människor som befaras vara begravda under jordmassorna.

Det El Salvador behöver i första hand är hjälp med räddningsteam som kan söka efter människor som begravts under sammanstörtade hus eller lera, framhåller landets ambassad i Stockholm.

President Francisco Flores, som har besökt de drabbade områdena, har utlyst undantagstillstånd och katastroftillstånd i landet. Han vädjar också om "bistånd av alla sorter" i ett brev till det internationella samfundet.

80 procent av landet utan ström

Den internationella flygplatsen i Comalpa rapporterades dock också vara skadad och trafiken har ställts in åtminstone under söndagen.

Jordbävningen, som inträffade 11.40 lokal tid, kändes och orsakade materiella skador, elavbrott och problem med telefonlinjerna på flera håll i Centralamerika och södra Mexiko.

80 procent av El Salvador blev strömlöst vid skalvet och enligt Röda Korset är alla sjukhus i landet fulla och det fortsätter att komma in skadade.

Röda Korset uppger att man snart kommer att behöva pengar för att klara av följderna av den svåra jordbävningen.

I El Salvador har landets president Francisco Flores infört undantagstillstånd för att underlätta räddningsarbetet.

Hjälpsändningar på väg

I byn Las Colinas, 12 kilometer öster om huvudstaden San Salvador, begravdes 260 hus i ett jordskred som följde jordbävningen. I byn grävde människor med bara händerna i ett försök att få fram sina anhöriga.

Räddningsarbetare hjälpte polis och soldater att gräva fram människor i Las Colinas med hjälp av bulldozers.

Tv-bilder från hela El Salvador visar raserade hus, förstörda vägar och människor som vädjar om hjälp att finna sina anhöriga.

En amerikansk hjälporganisation ska sända ett plan lastat med medicinsk utrustning, filtar och andra förnödenheter till jordbävningsoffren i El Salvador så fort en flygplats åter har öppnats där.

Pentagon uppger att det inte finns några omedelbara planer att skicka amerikansk militär till området för att delta i räddningsarbetet.

UD söker svenskar

Svenska UD arbetar för att försöka få fram information om de svenskar som finns i de jordbävningsdrabbade områdena. Det finns inga rapporter om skadade svenskar.

I Guatemala finns mellan 60 och 70 svenskar, och i El Salvador ett 40-tal, varav hälften är återvändande elsalvadorianer och resten biståndsarbetare.

Jordbävningens epicentrum låg ute i havet 10 mil sydöst om huvudstaden San Salvador.

Skalvet kändes även i stora delar av Mexiko och i Honduras, Nicaragua och Costa Rica. Inga dödsfall rapporterades dock från dessa länder.

I huvudstaden Mexico City, nästan 50 mil från Chiapas, fick skalvet möbler att skaka och taklampor att dingla.

Kändes i Nicaragua

Sveriges ambassadör Klas Markensten i Nicaraguas huvudstad Managua sade till TT att jordbävningen kändes även i Managua, trots att dess centrum var ute i havet, 10 mil sydöst om El Salvadors huvudstad San Salvador.

- Vi kände det mycket väl, och det var ganska läskigt, men det finns inga rapporter om skador i Nicaragua, sade Markensten.

Han trodde inte att några svenskar i Nicaragua har kommit till skada av jordbävningen.

TT-AFP