”Vi har kraftigt höjd beredskap”

Svenska Räddningsverket redo skicka hjälp

NYHETER

Salvadoransk polis uppgav på söndagskvällen att dödssiffran efter jordskalvet stigit till 349. Därmed är den totala dödssiffran 355.

El Salvadors president vädjade under dagen om hjälp från omvärlden.

- Vi är beredda, säger Kjell Larsson på Räddningsverket.

På eftermiddagen svensk tid gick El Salvadors president Francisco Flores ut och bad omvärlden om hjälp.

I ett brev till internationella samfundet skriver han att hans land behöver "bistånd av alla sorter".

Och på svenska Räddningsverket står man beredda. Först vill man dock ha en mer konkret bild av vad det är som behövs i det katafstrofdrabbade området.

”I första hand livräddning”

- Vi kan inte skicka ner folk på de grunder som finns nu. Det är väldigt långt borta och det är i första hand livräddning som behövs där nu, säger Kjell Larsson, chef för Räddningsverkets internationella avdelning.

Bland annat USA, Mexiko och Guatemala har redan skickat bistånd till El Salvador. Kjell Larsson är övertygad om att USA kommer att bidra med ytterligare hjälp.

- Men vi kan också skicka det mesta - tält, filtar, elverk, säger han.

Ännu har inget europeiskt land skickat personal till El Salvador. Enligt Kjell Larsson har man dock avsatt pengar för ändamålet i Schweiz.

Väntar på begäran

Här i Sverige gäller än så länge "vänta och se"-principen. Kommer det en begäran från El Salvador tar Räddningsverket kontakt med både regeringen och SIDA för att diskutera en eventuell hjälpsändning.

- Vi har kraftigt höjd beredskap. Vi står standby för att få veta närmare vad de kan tänkas vilja ha, säger Kjell Larsson.

EU skickar experter

EU ska skicka experter till El Salvador och Guatemala för att hjälpa till med räddningsarbetet, meddelade EU-kommissionens ordförande Romano Prodi i dag.

Experterna ska ”utvärdera skadorna efter jordbävningen och avgöra vilken typ av nödhjälp som ska skickas”, enligt EU-kommissionens talesman Reijo Kemppinen.

Även Venezuela meddelade enligt TT att man ska sända humanitär hjälp till katastrofområdet, bland annat räddningsarbetare.

Maria Saving