Här försöker Magnusson bli miljonär – utan livlinor

Foto: BÖRJE THURESSON
NYHETER

Det har blivit lite besvärligare för Bengt Magnusson att köpa korv i kiosken det senaste året – i varje fall där det finns lite att välja på:

– Ja, det händer att jag får frågan: ”Är det ditt slutgiltiga svar?”, när jag sagt vad jag vill ha...

Men det tar förstås Bengt med gott humör. Liksom andra kommentarer i liknande stil från folk han inte känner. Det visar bara att tittarna gillar programledaren i ”Vem vill bli miljonär?”.

På nyårsdagen fick han samma fråga i ”Agnetas nyårskarameller” då Bengt själv fick spela ”Vem vill bli miljonär?” med Agneta Sjödin som programledare. Bengt stupade på den första och enda frågan – trots ”hjälp” av livlinor – och missade därmed 100 kronor.

Han skulle svara på vilken roll Sif Ruud spelade i Ingmar Bergmans ”Smultronstället” och valde alternativet ”Moster Märta”.

Det rätta svaret var ”Moster Olga”, för er som missade programmet och undrar.

Aftonbladets tv-tidning lät också Bengt Magnusson spela ”Vem vill bli miljonär?” Dock utan minsta lilla livlina och utan att en enda krona stod på spel. Du kan själv tävla mot miljonutdelaren i frågespalten här intill.

Bengt klarade de två första omgångarna med glans, dessutom utan att tveka. Han var lika snabb att välja alternativ på frågan om Indiens president. Där valde Bengt också tveklöst, men felaktigt.

Han förväxlade presidenten med premiärministern. Men premiärministerns namn hade även George Bush problem med när en amerikansk journalist frågade honom om det i höstas.

Bengt lyckades inte heller pricka in rätt födelseår för Olof Palme i den sista frågan. Där funderade han riktigt länge (nåja, 30 sekunder sådär). Han valde alternativ C, nästan rätt.

Utan livlinor får man väl säga att 50-50 är ett resultat Bengt inte behöver skämmas för.

När den seriöse programledaren Bengt Magnusson i ”Nyheterna” först blev tillfrågad om han ville ställa upp som programledare i ”Vem vill bli miljonär?” hade han bara hört talas om det. Han hade aldrig sett någon utländsk variant.

Så hur kunde du hoppa på det?

– Jag såg först ett danskt avsnitt och sen ett engelskt med Chris Tarrant och ett amerikanskt med Regis Philby. Jag tyckte att alla tre var bra men gillade det engelska originalet mest. Jag kände att jag gärna ville göra det här. Den känslan förstärktes när vi gjorde ett pilotavsnitt. Det var väldigt roligt och det tycker jag fortfarande. Det är till och med kul att tala med de tävlande efteråt när de åkt ut.

Tittarna gillar också programmet. I höstas var genomsnittspubliken 2,5 miljoner. Rekordet ligger på drygt 2,9 miljoner.

Tvekade du ändå inte med tanke på ditt egentliga jobb i ”Nyheterna”?

– Nej, faktiskt inte. Jag tycker det går bra att kombinera det här programledarskapet med nyhetsprogram. Jag behöver ju inte spela någon roll eller larva mig. Bara vara mig själv. Det är inte jag som står för showen.

– För mig som journalist är trovärdigheten viktigast. Så länge inte den sätts på spel går det bra för mig att även leda ”Vem vill bli miljonär?”.

Berätta om en genomklappning du särskilt minns?

– Det var en kille som inte klarade frågan på vilken kroppsdel man bär ett diadem. Det stod precis still för honom. Jag såg hur hans tjej vred sig som en mask i publiken. Men han gick vidare tack vare en livlina och vann så småningom 640 000 kronor.

I England kan den som når ända fram vinna en miljon pund. Där började programmet sändas 1998 och det dröjde två år innan den första enmiljonpund-segraren korades. I Sverige har hittills ingen lyckats kamma hem det högsta priset, tio miljoner kronor.

– Men redan har två tävlande vunnit 2,5 miljoner var. Det är inte dåligt, säger Bengt.

Tv-bolagen runt om i Europa som sänder ”Vem vill bli miljonär?” är försäkrade för att det inte ska ta en ända med förskräckelse om de tävlande är för duktiga.

I USA är högsta vinsten en miljon dollar. Där är det fler som kammat hem stora pengar. Det beror på att man där valt tävlande bland redan erkänt skickliga ”frågesportare”.

– Det gick så långt att försäkringsbolaget gav det amerikanska tv-bolaget tre alternativ, berättar Bengt. Antingen måste serien ha dummare tävlande, svårare frågor eller ingen försäkring. Amerikanarna valde det sista alternativet.

– I USA gör man dessutom så att det läggs på 10000 dollar i varje program där inte högsta vinsten behöver betalas ut. Senast jag såg den amerikanska varianten var därför prissumman uppe i 1,7 miljoner dollar.

Bengt Magnusson, som jobbat först med radio och sen med tv i hela sitt journalistliv, är mest van vid direktsändningar. ”Vem vill bli miljonär?” däremot är inspelat. Det görs på fredagar - både programmet som sen sänds på kvällen och söndagsprogrammet.

– Direktsändning skulle bli olidligt för tittarna, säger Bengt. De tävlande får tänka efter hur länge de vill. I någon utländsk variant var det visst någon som tänkte i 14, 15 minuter! Sån tid måste vi klippa bort.

Får vi se dig i andra underhållningsprogram?

– ”Faddergalan” gör jag ju redan varje år. Det är ett underhållningsprogram även om syftet är mycket seriöst. Tack vare det har jag med Plan International varit i alla världsdelar utom Australien och upplevt sociala miljöer jag annars aldrig skulle fått se. Före jul var jag i Honduras, El Salvador och Colombia och gjorde reportage.

– Annan underhållning? Tja, väggarna är låga mellan avdelningarna på TV4. Det beror precis på vad det är för sorts program och att det, som sagt, inte skadar min trovärdighet.

– Tv-publiken kommer aldrig att få se mig sjunga och spela gitarr i något program. Det ska den vara mycket tacksam för...

Bengt-fakta

Lars-Olof Berglund