Fågel, kanin, krokodil, känguru och skallerorm

Tyska konsumenter passar sig nu för nötkött

NYHETER

BERLIN

Den enes död den andres bröd. Ja, om inte bröd så i alla fall kött. För medan hundratals kor från BSE-smittade besättningar i Tyskland körs till slakt och förbränning görs det lysande affärer i andra köttsorter.

Framför allt har efterfrågan på kött från kor som fötts upp på foder från den egna gården ökat. Hos butiker som säljer hästkött gapar hyllorna och frysboxarna tomma redan på eftermiddagen. Och kaninuppfödarnas ordförande säger till nyhetsbyrån DPA att hans medlemmar kunde slakta och sälja minst tio gånger så mycket om de bara hade tillräckligt med kaniner.

Flykt från ko till fågel

Flykten från ko till fågel fortsätter och med den prishöjningarna på kyckling och höns.

Men också mer exotiska animaliska varianter blir nu säljsuccéer. Hos en köttgrossist har restaurangernas beställningar av krokodil- och kängurukött fördubblats de senaste veckorna.

Skallerorm smakar höna

Också struts och skallerorm hamnar nu oftare på tyska restaurangtallrikar. Skallerorm ska enligt dem som provat påminna om höna i smaken.

De största förlorarna är jämte bönderna de slakterianställda. 3 000 personer har tvingats gå ned på deltid och de första uppsägningarna har redan gjorts.

Leif Svensson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM