Kongo-Kinshasas president mördad

Laurent Kabila sköts i dag av sin livvakt

Foto: AP
Dåvarande rebelledaren Laurent Kabila med några av sina soldater 1997. Kabila har sedan han blev president 1988 kämpat mot väpnade rebeller som haft stöd av grannländerna Uganda, Rwanda och Burundi.
NYHETER

KINSHASA

Kongo-Kinshasas president Laurent Kabila sköts på tisdagen ihjäl av en av sina livvakter. Det sade Belgiens utrikesminister Louis Michel med hänvisning till två pålitliga källor.

Tidigare uppgav en källa i presidentpalatset i Kinshasa att Kabila flugits svårt skottskadad till sjukhus i helikopter.

En talesman för utrikesminister Michel sade att det var oklart vem som tagit ledningen i den forna belgiska kolonin.

Det förekom under dagen uppgifter om att skottlossning eller strider ägt rum vid presidentpalatset, och rykten om ett kuppförsök surrade från många håll. Tidigare hade landets befälhavare fått order om att stänga Kongo-Kinshasas alla gränser och "ta befälet över sina förband".

Landets tv och radio avbröt en stund sina reguljära sändningar, telefonförbindelserna sades vara brutna och flygplatsen stängd. Obekräftade uppgifter gjorde också omedelbart gällande att Kabila skulle ha dödats.

En av Kabilas närmaste män, inrikesminister Gaetan Kakudji, försökte först dämpa ryktesströmmen och sade i tv att Kabila själv givit order om höjd beredskap och nattligt utegångsförbud i huvudstaden Kinshasa.

Sent på kvällen hade fortfarande ingen officiell bekräftelse på att Kabila avlidit kommit.

”Kuppförsök”

Västdiplomater i Kinshasa liksom flera andra källor ansåg att det troligen rörde sig om ett kuppförsök. President Kabila har sedan i augusti 1998 kämpat mot väpnade rebeller som stöds av grannländerna Uganda, Rwanda och Burundi.

Enligt en källa inom den ugandiska underrättelsetjänsten skulle Kabila ha blivit dödad i just ett kuppförsök. Källan hävdade att regeringssoldater hade stormat in i Kabilas sovrum och skjutit ihjäl honom.

Nigerias president Olusegun Obasanjo inställde en resa till Kinshasa på grund av kuppryktena, sade en nigeriansk talesman. USA:s utrikesdepartement sade att man beordrat sin personal i Kinshasa att klargöra läget.

Lugnt igen

FN-talesmannen Fred Eckard sade tidigt på tisdagskvällen att läget i huvudstaden Kinshasa var lugnt sedan skottlossningen upphört.

Afrikaexperten Herman Hannekom vid Africa Institute i Pretoria menade att Kabila förlorat mycket av sitt stöd på grund av oförmågan att skapa fred.

- Stridsviljan i den kongolesiska armén är uppenbarligen låg. Det skapar motstånd och krigströtthet. Jag tror att Kabila var det största hindret för fred, sade han.

- Folket vill ha fred, ledarna vill ha rikedom och de vet att de inte kan få rikedom utan makten. Andra fasen i det här blir en maktkamp, gissade Hannekom.

Kabila – befriaren som var en tyrann

Det verkade först så bra. Efter veckor av extremt hög spänning och oro hos befolkningen i dåvarande Zaires huvudstaden Kinshasa hade äntligen diktatorn Mobutu lämnat det land han så länge hållit i ett järngrepp I stället skulle den mytomspunne och hett efterlängtade Kabila tåga in med sina rebeller i huvudstaden.Men det stora landets prövade befolkning skulle mycket snart bli besviken igen.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM