Sopsnusket blir kvar

Borgarrådet lovade förra året att lösa problemen

1 av 3 | Foto: ROLF PETTERSSON
skulle bort Förra året lovade miljöborgarrådet Alf T Samuelsson Aftonbladets läsare att de skulle slippa de överfulla sopstationerna.
NYHETER

De gröna sopbubblorna är fortfarande överfulla och stinkande. Miljöborgarrådet Alf T Samuelsson (kd) lovade i maj förra året att få slut på snusket.

Men de står kvar.

För drygt ett år sedan uppmärksammade Aftonbladet snusket kring återvinningsstationerna runt om i Stockholm. Drivor av stinkande avfall, kletiga konserver och krossat glas samlades kring de gröna plastbubblorna och förpestade utomhusmiljön.

En undersökning visade att 60 procent av Aftonbladets läsare ville att återvinningsstationerna skulle bort från stan. Miljöminister Kjell Larsson engagerade sig och miljöborgarrådet Alf T Samuelsson lovade bot och bättring. I maj började renhållningsförvaltningen arbeta på en lösning.

Åtta månader senare står sopbubblorna fortfarande kvar.

- Just nu håller vi på att sammanställa goda exempel på hur andra har löst källsorteringen, säger Krister Schultz, Stockholms stads renhållningsdirektör.

Renhållningsnämnden vill få bort sopsnusket genom att flytta tillbaka sorteringen in i fastigheterna. Redan i dag sorterar 25-30 procent av stockholmarna sina sopor i den egna källaren.

Ytterst är det de som tillverkar produkterna som är skyldiga att ta hand om avfallet, men de har ett avtal med staden som säger att de får ställa ut de gröna bubblorna. Avtalet gäller fram till 2007. För att återvinningsstationerna ska kunna plockas bort i förtid måste fastighetsägarna, materialbolagen och Stockholms stad komma överens. Och det går inte i en handvändning.

Kan inte tvinga fastighetsägarna

Det handlar om vem som ska betala och om att skapa utrymme för källsortering inomhus.

- Stockholms stad kan ju inte tvinga fastighetsägarna att upplåta sina lokaler till sophanteringen, säger Ulla Ericson, ordförande i renhållningsnämnden.

- Men det finns ett beslut på att återvinningsstationerna ska bort. Det tar bara lite tid.

Om renhållningskontorets tidsplan håller kan de första behållarna plockas bort tidigast 2003.

Åsa Kristoffersson

ARTIKELN HANDLAR OM