Fläcken var hudcancer

President Clinton fick beskedet i går

NYHETER

NEW YORK

President Bill Clinton fick i går besked att han har cancer.

Det handlar om en relativt godartad form av hudcancer.

Läkarna har tagit bort en fläck på ryggen och hoppas därmed att Clinton är botad.

Foto: AP
UPPTÄCKTES PÅ HÄLSOKONTROLLEN President Bill Clinton vinkar glatt efter sin årliga hälsokontroll i förra veckan. Men det var då läkarna upptäckte ett födelsemärke med en sjuklig förändring. Födelsemärket togs bort och skickades på analys. I går kom svaret: hudcancer.

Vid Clintons årliga hälsoundersökning i förra veckan upptäckte läkarna en misstänkt sjuklig hudförändring på ryggen. Fläcken togs bort och skickades för analys.

I går kom svaret. Clinton har en lindrig form av hudcancer.

"Risken för återfall är låg"

Läkarna tror att man genom att ta bort fläcken på huden har stoppat spridningen av cancern. Huden runtomkring har behandlats med en skrap- och brännteknik som är vanlig i såna här fall.

- Risken för återfall är enligt läkarna låg, säger Vita husets presstalesman Jake Siewert. Presidenten ska på en ny kontroll om sex månader. Om han är frisk då behöver han bara gå på kontroller en gång om året.

- Clinton har haft solskadade fläckar på huden tidigare men det här är första gången vi misstänkte hudcancer, säger David Corbet, hudspecialist vid Betsheda-sjukhuset i Maryland där hudfläcken togs bort den 12 januari.

Clintons form av hudcancer, basalcellscancer, är mycket vanlig och tillhör den mest lättbotade sorten.

Vid sidan av hudcancern har Clinton en ohälsosamt hög kolesterolhalt, troligen orsakad av en kombination av för många avskedsmiddagar och för lite motion. I övrigt är Clinton som på lördag slutar som USA:s president kärnfrisk.

Förskonad från sjukdomar

Clinton har under sin ämbetstid varit relativt förskonad från sjukdomar och skador.

Den värsta inträffade när han skadade ett ledband i knäet i trappan till golfproffset Greg Normans hus i Florida. Då tvingades presidenten gå på kryckor i flera veckor.

Jämfört med när han tillträdde som president väger han knappa två kilo mer och vilopulsen har ökat från 57 till 60 slag i minuten.

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM