Tigerungen räddad – med hjärtmassage

Hjälteinsats av sjukvårdare

Foto: PARKEN ZOO/SCANPIX
FICK HJÄRTSTILLESTÅND När den lille tigerhannen föddes var han betydligt mindre än sina systrar. Bara några dygn gammal var han för svag för att slåss om maten. Han fick hjärtstillestånd, men räddades till livet med hjälp av hjärtmassage och mun-mot-nos-metoden.
NYHETER

Den lilla nyfödda vita tigerungen fick plötsligt hjärtstillestånd och slutade att andas.

Men räddades med mun-mot-nos-metoden.

Nu inbjuds Aftonbladets läsare att döpa de tre små tigrarna.

De vita tvillingarna behöver namn. Skicka in ditt förslag till Aftonbladet.

Allt såg bra ut när den randige lille parveln föddes på Parken Zoo i Eskilstuna, även om han var betydligt mindre än sina systrar.

Gav honom hjärtmassage

Men efter några dygn tog storleken ut sin rätt och i konkurrensen om mamma Sarahs spenar blev han utan mat.

- Plötsligt låg han helt stilla en bit bort från mamman och de andra ungarna. När vi fått ut mamman var han iskall och andades mycket dåligt, säger Stefan Jonsson som är chef för djurparken.

Han tog omedelbart upp tigerungen och stoppade honom innanför jackan. Sedan ringde han hem till sin hustru Elisabet som plockade fram duntäcke och pluggade in den elektriska värmedynan.

Tigerungens kroppstemperatur hade sjunkit till katastroflåga 28 grader, 10 grader under det normala, och ingen trodde att han skulle klara sig. Men dyna och täcke gjorde sitt och temperaturen steg. Då kom nästa chock. Helt plötsligt slutade han andas och hjärtat slog inte.

- Jag satte munnen mot hans nos och blåste ner luft i lungorna på honom. Samtidigt gav jag honom hjärtmassage tills hjärtat kom i gång, säger Elisabet Jonsson som är sjukvårdsutbildad.

Tigerungen kvicknade till. Sedan dog han igen. Och igen. Och igen. Och Elisabet räddade honom varje gång. Efter några timmar i kuvös på djursjukhuset i Strömsholm verkar han nu ha kvicknat till ordentligt.

- Även om han är tagen verkar allt vara bra. Han äter, bajsar och sover, precis som nyfödda ska göra, säger Elisabet Jonsson.

Finns bara 150 i hela världen

De vita tigrarna är utrotade i vilt tillstånd och finns bara på djurparker. Det finns inte fler än cirka 150 i hela världen och de har förhållandevis svårt att föröka sig.

På Parken Zoo har man dock lyckats ovanligt bra och i snitt fått en kull vartannat år.

Den vita tigern är av den bengaliska rasen, fast med annan färgteckning och ljusblå ögon. Den ska inte förväxlas med den sibiriska tigern som är gul med svarta ränder och betydligt större.

Döp de nyfödda tigrarna

Olle Castelius