Politikerna måste vara tokiga - eller är de omdömeslösa?

NYHETER

Det finns två möjligheter.

Antingen måste man vara lite tokig för att komma in i riksdagen.

Eller också tappar man omdömet när man kommer dit.

Ballar ur - trots service

Det är ett skamfilat parlament som samlas när riksdagens vårsession inleds på allvar i dag med partiledardebatt.

SJerry Martinger (m) sitter i konstitutionsutskottet, KU. Det är en fin församling. Bland annat är KU det enda organ som kan pricka eller åtala ett statsråd.

I går fälldes Martinger i tingsrätten för bland annat sexuellt ofredande. Han har exempelvis åkt runt till olika telefonkiosker i taxi på riksdagens bekostnad och flåsat i luren. En aktningsvärd representant för folkmakten?

Bråkar med rättsväsendet

SSiw Persson är folkpartiets talesman i justitieutskottet. Persson är i konflikt med åklagare och polis i Skåne. Bland annat påstår hon att de ägnar sig åt maktmissbruk och korruption.

Jobbar - med restriktioner

Ett antal privatpersoner som anser sig utsatta för Siw Persson har bildat en informell stödgrupp. Nyligen bytte Persson juridiskt ombud, den nye är utesluten ur Advokatsamfundet.

Persson var sjukskriven i höstas men återinträder nu i tjänst - dock med vissa restriktioner. Hon får inte vara med och bestämma om "resurs- och organisationsfrågor" som rör åklagare och polis. Hon har alltså bara omdöme ibland, i alla fall enligt sitt eget parti som fattat beslutet.

SCaroline Hagström (kd) är ridsporttränare och sitter i miljö- och jordbruksutskotten. I morgon beslutar åklagare om Hagström ska åtalas för bokföringsbrott.

SMiljöpartiets ekonomiska talesman Yvonne Ruwaida har mot gällande instruktioner låtit bli att attestera sina utläggsfakturor sedan 1994.

Hennes parti tror att hon bor på hemlig adress, har hemlig telefon och att hon utsatts för hot. Åtminstone de två första uppgifterna är fel. Men kanske är det synd om Ruwaida ändå?

SLennart Daléus (c) och Gudrun Schyman (v) tillhör kollektivtrafikens främsta förespråkare. Trots det åker de taxi som dårar. Drygt 300 000 kronor på två år har de rest upp tillsammans.

Deras budskap blir: Ta gärna bussen, själv beställer vi en taxi!

Riksdagen är rikets högsta beslutande organ. De som sitter där har fått förtroendet att bestämma över oss andra.

För att utföra jobbet på bästa möjliga sätt har de unik service. Tvättmaskiner, bastu och pool i källaren. Egen resebyrå i huset. Landets sannolikt sista postkontor i entréhallen. Bankomat till höger om rulltrappan.

Dessutom har ledamöterna fantastiska möjligheter att ta igen sig. En månads ledighet över jul, fyra veckor spridda över året, 13 veckors sommarlov, fyra schemalagda arbetsdagar per vecka.

Ändå är det påfallande många som ballar ur. Så antingen krävs ett visst mått av tokighet för att över huvud taget komma in i riksdagen. Eller också har den exceptionellt dålig inverkan.