- Det var jobbigt att se mamma ligga där

1 av 2 | Foto: LOTTE FERNVALL
Försöker komma in i det normala igen Jimmy, 15, besökte sin mamma på sjukhuset ofta. "Det var ganska jobbigt att se henne ligga där och inte veta vad som skulle hända", berättar han. Pappa Mats har själv "nästan slutat" röka. "Det blev ju ett måste när Ulla avled. Börjar fundera på varför det är tillåtet egentligen, när det är mer beroendeframkallande än många andra droger." Conny, 12, orkar inte ens se något foto av sin mamma längre.
NYHETER

Ulla Westén började röka när hon var 14.

När hon blivit 39 och fött tre barn dog hon.

- Tankarna snurrar. Men vi försöker komma in i normala igen, barnen och jag. Det måste vi ju, säger maken Mats tyst.

Han sitter hopsjunken i tv-soffan hemma i Huddinge. Försöker berätta hur de sista tre åren förändrat livet för dem alla.

Äldste sonen, Jimmy, 15, sitter bredvid men säger inte så mycket. Yngre brodern Conny, 12, håller sig i sitt rum med en kompis.

- Han vill inte tänka på det, förklarar Mats som fått ta undan vartenda fotografi på mamman i lägenheten för hans skull.

Yngsta dottern är tröstlös

Tvärtom är det med Annie, 10, som ständigt pratar om mamma och stundom är tröstlös av sorg.

- Hon är den som visat mest " fortsätter han och pekar bort mot sängen bakom soffan.

- Det är Annies, hon drömmer mardrömmar och klarar inte att sova någon annanstans.

I drömmen dyker alltid mamma Ulla upp.

I en dokumentär som sänds i TV 4 i kväll får vi följa hennes sista halvår. På läkarbesök, behandlingar och hemma med familjen.

En vanlig trebarnsmor som långsamt förvandlas till en skör docka som knappt orkar sitta insvept i en filt på terrassen.

"Det är det ögonblicket man började. Det är det man ångrar "," säger hon i filmen.

Ulla Westén började röka som 14-åring och hörde som de flesta alla varningar, men struntade i dem. Hon mådde inte ens dåligt.

- Cancerbeskedet kom som ett blixtnedslag februari 1998, berättar Mats.

Ulla jobbade helg, men orkade inte vara kvar. När hon dessutom fick kraftig värk i sidan åkte de in till akuten. På röntgenplåtarna upptäckte läkarna en misstänkt utbuktning på lungan.

En dyster prognos för de drabbade

Diagnosen var småcellig lungcancer. En sjukdom som nästan uteslutande drabbar rökare och har en dyster prognos. Bara en av tio lever längre än fem år.

Ulla var ändå hoppfull. Hon skulle få prova en ny kraftfull behandling där cellgift kombineras med strålning i tiodagarsperioder.

Det såg ljust ut, även om det tog hårt på henne. Allt som syntes var döda tumörrester som enligt läkaren skulle försvinna med tiden.

På hösten började Ulla jobba så smått igen. Ett halvår senare kom bakslaget. Läkarna provade den ena behandlingen efter den andra, men kunde inte hejda tumörväxten annat än tillfälligt.

- Vi pratade inte om det, men kände nog båda att det inte såg så bra ut. Man märkte ju att det inte var samma intensitet, att det mer handlade om underhållande behandling, säger Mats som såg hur Ulla sakta tynade bort.

Den 19 juli förra sommaren somnade hon in för gott.

Lungcancer drabbar oftast dem som röker

Caroline Hougner

ARTIKELN HANDLAR OM