Skjutna 19-åringen var obeväpnad

Polisens agerande ska utredas

NYHETER

Den 19-åring som sköts i magen vid ett polisingripande i Mjölby i natt var inte beväpnad.

Nu utreder interna poliser om den polisman som sköt begått tjänstefel.

– Rent allmänt kan man tycka att polisen använder sitt tjänstevapen i större utsträckning än förr, säger chefsåklagare Ulf Barck-Holst till Aftonbladet nätupplaga.

Den 19-årige mannen vårdas nu på sjukhuset i Linköping med icke livshotande skador. Han träffades av ett skott från en polismans tjänstevapen.

Den skottskadade 19-åringen satt tillsammans med en kamrat i en stulen bil vid halvtvå-tiden i natt när polisen kom. Någon forma av tumult uppstod och ett skott brann av.

Vårdas för skador i Linköping

Den 19-årige passageraren fördes med icke livshotande skador till Linköpings lasarett och hans 20-årige kamrat anhölls misstänkt för tillgripande av fortskaffningsmedel. Ingen av männen var enligt utredningsledaren beväpnade.

Polisen har nu inlett en utredning av omständigheterna kring gripandet för att se om den polisman som avfyrade sitt tjänstevapen begått tjänstefel.

– Internutredningen utgår från en misstanke om tjänstefel. Man ska ju normalt inte avlossa ett vapen vid en bilstöld men vi vet inte exakt vad som hände eftersom vi inte har hört polismannen eller de andra som fanns på platsen ännu, säger Ulf Barck-Holst.

Polisens vapen undersöks

En teknisk undersökning av bilen, brottsplatsen och polismannens vapen pågår också, uppger polisen i Östergötland.

– Vi ska under torsdagen avsluta den tekniska undersökningen och förhöra de personer som fanns på platsen då kanske bilden klarnar, säger Ulf Barck-Holst.

Antalet tveksamma polisingripanden med skador eller dödlig utgång har ökat de senaste åren.

– Det kan vara så att Malexandermorden satt sig i sinnet hos poliserna som kanske lättare tar till vapen av rädsla, säger Ulf Barck-Holst.

Normalt ska tjänstevapen användas enbart när det gäller misstanke om mycket allvarliga brott eller för att handla i nödvärn i en pressad och hotfull situation.

Annika Sohlander