Elev dödsskjuten på gymnasieskola

Två män i 20-årsåldern anhållna

NYHETER

En 16-årig elev dödades i en skottlossning på Bromma gymnasium i Stockholm på torsdagen.

Han hittades skjuten i halsen på en toalett.

Två män, 17 och 19 år, sitter anhållna misstänkta för mordet.

Motivet bekom mordet kan vara indrivning av en skuld, erfar SVT24.

Foto: JAN COLLSIÖÖ/PRESSENS BILD
Skolpersonal tar hand om en chockad flicka på Brommas gymnasium.

Polisen fick klockan 12.08 larm om att någon blivit knivskuren på skolan och att akutbil samt ambulans var på väg dit.

När polisen kom fram hittades en 16-årig pojke, som är elev på skolan, skjuten med ett skott i halsen, halvvägs liggande in på en toalett.

Enligt vittnesuppgifter var det tre personer som började bråka med den mördade 16-åringen. Därefter ska han ha släpats in och skjutits på toaletten. Förloppet beskrivs som en kallblodig avrättning.

Under torsdagskvällen kom uppgifter att männen ska ha kommit till skolan för att driva in en skuld som den mördade 16-åringen inte betalt.

Inte ens de elever som fanns i klassrummet intill toaletten hörde något av skottlossningen.

– Jag skulle gå på toaletten men blev stoppad av en lärare som sa att något fruktansvärt hänt. Sedan fick vi sitta kvar i klassrummet en timme innan polisen kom och berättade vad som hänt, berättar Erik.

Efter att elever som blev vittnen till det som hänt lämnat signalement på den som sköt greps en flyende man efter en dramatisk polisjakt

Eleverna samlade

Vicerektor Harriet Öhman kallade vid 12.30-tiden samtliga anställda vid skolan samt alla elever till ett krismöte i skolans aula.

– I aulan fanns blommor och ljus. Rektorn uppmanade dem som behöver krishjälp att söka sig till skolan som skulle vara öppen under kvällen, berättar Erik.

Kvart över ett var skolans elever ännu samlade i aulan. Men ingen information om det inträffade hade lämnats från skolledningen eller polisen till elever eller närvarande medier.

Stämningen utanför aulan var stundtals mycket upprörd och en elev gav sig vid ett tillfälle på en av de närvarande fotograferna.

Efter den händelsen föstes samtliga närvarande medierepresentanter ut från skolan.

Skolans ledning satt under tiden i diskussioner med polisledningen.

”En blixt från en klar himmel”

Brommaskolan ligger i västra Stockholm, i ett villaområde vid Stora Mossens T-banestation. På skolan arbetar 70 lärare och 25 andra anställda. Antalet elever är 900, enligt skolans hemsida.

– Det här är absolut ingen problemskola och det som hänt kommer som en blixt från klar himmel, en riktig chock, säger Claes-Göran Gabrielsson, biologilärare på skolan.

Flera elever var vittnen till dådet och dessa hörs nu av polisen om händelsen.

– Vi har ännu inte fått något svar på vad som ligger bakom detta, säger pressansvarige Ulf Göransson vid Stockholmspolisen.

Den anhållne 19-åringen förhördes under torsdagskvällen av Västerortspolisen. Ytterligare en person, en 17-åring, anhölls under torsdagskvällen efter att han själv kontaktat polisen.

Bägge uppges ha ett digert brottsregister och är väl kända av polisen sedan tidigare, okänt för vilka brott.

Oroliga föräldrar ringer skolan

Aftonbladet fotograf blev strax före klockan 14 vittne till när eleverna släpptes ut ur aulan. De såg då mycket berörda och medtagna ut.

Massor av oroliga föräldrar har under torsdagseftermiddagen runt till skolan för att få veta mer uppger en anställd vid skolan.

Dödsskjutningen uppmärksammades internationellt av nyhetsbyrån AP.

På Bromma gymnasiums hemsida lades under torsdagseftermiddagen ut en kort text:

”Med anledning av det inträffade på skolan i dag torsdag den 18 januari, samlas samtliga elever och personal i morgon kl 9.00 i aulan.”

Samtliga elever skickades hem under torsdagseftermiddagen. Skolan spärrades av.

Hit kan du ringa om du behöver prata med någon

Annika Sohlander, Claes Salomonsson, Cina Rönn, TT ( )