"De som fått 3G-licenser kommer få det svårt"

NYHETER

Björn Rosengren tror att de som fått 3G-licenser kommer att få det svårt att hålla vad de lovat.

Läs hela chattet med Björn Rosengren och få svar på frågor om allt från favoritmusik till bredbandsutbyggnaden.

Björn Rosengren säger: Nu är jag här och börjar chatta.

Nisse säger: Har du studerat på Handelshögskolan i Stockholm, Björn

Björn Rosengren säger: Nej.

Martin säger: Vill du förbjuda spam-reklam? (=oönskad e-post)

Björn Rosengren säger: Det ska finnas en balans, vi ska stimulera folk, chattare ioch så vidare. Samtidigt ska det finna sen trygghet, det ska inte utnyttjas. Det är en balans. Men jag är tveksam till att förbjuda spam.

Nisse säger: Vad är ditt bästa spartips?

Björn Rosengren säger: Mitt bästa spartips är nog att skaffa sig ett hus eller en bostad som man äger. Det är det som på lång sikt ger mest pengar, när man pensioneras. Det är inte så progressivt, men bra.

Magnus_ säger: Vad tror du om telia i framtiden

Björn Rosengren säger: Jag tror att Telia kommer att visa sig vara ett starkt bolag. Man ska inte känna isg speciellt oroad över värdet, det kommer att utvecklas väl.

Mega Ekonomen säger: Jag tycker att jag handlar lite för mycket godis än vad jag har råd med har du något tips hur jag anpassar min ekonomi till mitt godis ätande

Björn Rosengren säger: Får jag tillägga till frågan om spamming: man bör kunna äsga ifrån själv som kund och stoppa det. men om man förbjuder det kommer det att finna sändå på nätet.

Björn Rosengren säger: Det här med godis, ät äpplen istället.

Ericsson Chef säger: Du säger att DOTCOM döden är en hälsosam sanering. Vad gör ditt departemen för att trots DOTCOM döden uppmuntra människor med ideer att satsa på egen verksamhet i IT-branchen?

Björn Rosengren säger: Vi gör mycket! På kunskapssidan med utbildning, vi stimulerar nyföretagande och it-konsultföretagsamhet. Jag brukar säga att staten krattar manegen.

Stefan säger: Tror du att det finns en marknad för 5 operatörer på UMTS i Sverige?

Björn Rosengren säger: Tanken är att det skulle ha kunnat vara fem, men då blir bandet svagare. Jag tycker att fyra är en ganska bra mix.

Doris säger: Törs du åka till Norge på Semester ?

Björn Rosengren säger: Ja, jag har varit i Norge och föreläst om it och svensk it-politik. Jag känner mig varmt välkommen i Norge, och jag tycker bra om Norge också!

Gävle Lasse säger: Du verkar vara en rolig och jordnära kille, uttalandet om norge var ju både roligt och sant

Björn Rosengren säger: Vill inte kommentera det, annat är att det inte var speciellt lämpligt.

Eddie säger: Varför gick det dåligt med Telia aktiers

Björn Rosengren säger: Ja, Telia har inte gått sämre än andra telekom-bolag. Alla gick ner. Men Telia gick ner mindre än ex Sonera i Finland. Man har reagerat mer på telekombranschen är på Telia, skulle jag säga.

Torbjörn L säger: Vad gör regeringen för att aktivitetsgarantin ska fungera ute i kommunerna?

Björn Rosengren säger: Jo, den fungerar bra i många kommuner, men kvaliteten har i må¨nga kommuner varit dålig. Vi gör kvalitetsssäkringar av den, så aktivitetsgarantin kommer att bli avsevärt mycket bättre.

Pelle säger: Är du nöjd med takten på bredbandsutbyggnaden?

Björn Rosengren säger: Ja, den går i den takt vi sagt. Det är klart det kunde gått snabbare, men det byggs mycket kabelfiber i dag. Svenska kraftnät har nått 67 procent av befolkningen.

IT-killen säger: Har du själv bredband ??

Björn Rosengren säger: Ja, jag har bredband i lägenheten. Jag har wap-telefon, men jag sms-ar mest med den, och tar in kosta nyheter och så. Och då kollar jag på Aftonbladet, den största och bästa nyhetstjänsten.

angela säger: hur tycker du att vi ska få mer folk att flytta till norrland??

Björn Rosengren säger: Det handlar om att dels beskriva hur fantastiskt Norrland är, att marknadsföra Norrland. Och kommuner och företag i Norrland måste se till att man har bra infrastruktur med dagis och skolor. De flesta ställen i Norrland är avsevärt bättre att leva och bo

jag säger: varför flyttade du från norbotten??

Björn Rosengren säger: Jag bor och lever i Norrbotten, jag har bostad och är skriven i Luleå. Men jag jobbar i Stockholm eftersom jag är minister.lev minister. Men jag har inte flyttat

börjE säger: Hur står du i EMU-frågan?

Björn Rosengren säger: Jag är för EMU. men vi ska inte införa det förrän det är bra för Sverige. Det har att göra med inflation, tikllväxt och så vidare.

Rikard säger: Vilka planer har Ni för att främja barnafödandet? apropå tillväxt.

Björn Rosengren säger: Det handlar om familjepolitiken. Vi stärker den mycket genom att höja barnbidragen, och vi stärkper skolan med fem miljarder kronor. Det handlar om att politiskt se till att vi har bra familjepolitik.

jocke säger: Vad har du för mobil abbonemang?

Björn Rosengren säger: Jag har Telia, Dof.

Nisse säger: Var tror du om de olika it gymnasierna som finns bl a i Kista?

Björn Rosengren säger: De är bra. Det är också så att Kista ska införa ett it-universitet kopplat till KTH, och jag tror att de är väldigt bra. Intresserade elever får möjlighet att specialisera sig.

Marca säger: Vad gillar du för slags musik?

Björn Rosengren säger: Jag gillar mest klassisk musik. Jag tycker om Beethoven och Mozart.

Johan säger: Vad är detta jag hört om att komersiell radio ska slopas?

Björn Rosengren säger: Jag har inte hört att den ska slopas. Det finns inget sånt lagförslag. Vi har ju kommersiell radio, precis som vi har kommersiell tv.

Leon säger: Tycker du det är rätt att civilingenjörer flyttar utomlands för att få högre inkomst?

Björn Rosengren säger: Det tycker jag inte. Men det är rätt att som ung människa flyttar utomlands för att få erfarenhet. När man är tillbaka efter ett par år har man lärt sig ett nytt språk och en ny kultur. De flesta flyttar tillbaka till Stockholm.

Tjej16 säger: Var står du frågan om att man ska äta kött eller inte?

Björn Rosengren säger: Ja, jag har påverkats av debatten. Jag tycker inte om korv och försöker undvika det. Jag är inte direkt rädd för galna ko-sjukan, men tror inte det är riktigt bra för hälsan att äta mycket korv och kött.

Curt Nicolin Gymnasiet-elev säger: Vad är det för baskrav för att bli Näringsminister (utbildning osv)?

Björn Rosengren säger: Jag är ingenjör i grunden. För att bli näringsminister nmåste man vara politiskt engagerad. Men utbildningen är att jag är maskiningenjör. Jag har också varit landshövding. Det är viktigt med bred erfarenhet.

Torbjörn L säger: Tycker du också att Näringsdepartementet borde delas igen?

Björn Rosengren säger: Det tycker jag inte. Poängen med näringsdepartementet är att det inte blir så sektoriserat. I dag hör arbetsmarknadspolitik, industri och kommunikationer ihop. Man måste ha bra kommunikationer för att ta sig till arbetet, till exempel.

Jonas säger: Vad tycker du att man ska göra med alla politiker som slarvar med konokorten, inga namn...?

Björn Rosengren säger: Jag tycker att man ska klippa korten.

Ufsr säger: Tycker du att ungdomarnas språk är ett problem eller en positiv utveckling av det gammla språket??

Björn Rosengren säger: Svårt att svara generellt på. Men jag har svårt för att ungdomar säger åka till "TYP" Arlanda. De flesta ungdomar uttrycker sig väl.

Stefan säger: Vad anser du om 3G tror du att de bolag som fått licenserna har möjlighet att leva upp till det som de lovat?

Björn Rosengren säger: Jag tror inte det. Det ska ju byggas ut ofantligt många stationer som de lovat. Jag tror inte det är möjligt av ekonomiska skäl, eller på den kosta tiden. Det ska också till en miljöprövning som inte är enkel.

Björn Rosengren säger: Nu måste jag sluta chatta, i eftermiddag ska jag träffa en delegation från svenska näringslivet. Och i EU nästa vecka ska jag redogöra för de frågor jag har hand om i transport och telekom-rådet.

Moderator säger: Tack så mycket Björn Rosengren och alla som ville chatta. Ett sammandrag av chattet kommer inom kort.