Skolborgarrådet: Det här får inte bara hända

NYHETER

Skolborgarrådet Jan Björklund (fp) var chockad efter gårdagens dödsskjutning på Bromma gymnasium. Nu vill han skärpa säkerheten för att trygga miljön på skolorna.

- Jag utesluter inga åtgärder, säger han.

Stockholms skolborgarråd Jan Björklund lovar skärpt säkerhet i skolorna.

Redan i går eftermiddag beslöt Jan Björklund att tillsätta en säkerhetsutredning för att ta reda på hur otrygga Stockholms skolor egentligen är.

"Vi måste fundera"

- Några åtgärder måste vi vidta, säger han. Det är självklart helt oacceptabelt att något sånt här händer.

Är skolorna i Stockholm tillräckligt säkra?

- Ja, men bara till en viss gräns. Ett totalt skydd kräver mycket långtgående åtgärder och i Sverige har vi bestämt att vi vill ha öppna skolor. Vi måste fundera på var gränsen ska gå mellan öppenhet och säkerhet. Men vi måste säkert skärpa säkerheten på några punkter.

Vissa skolor i Stockholm har gett sina elever id-kort.

- Ska man ha verklig säkerhet hjälper inte det. Då måste man ha vakter inne i skolan hela tiden. Men vi måste komma ihåg att den här typen av våld aldrig har förekommit i skolan tidigare. Det här är fullkomligt unikt.

Mordet togs upp i riksdagen

Bara ett par timmar efter dödsskjutningen på Bromma gymnasium togs ämnet också upp i riksdagen. Förra skolministern Beatrice Ask (m) frågade justitieminister Thomas Bodström vad han planerar att göra för att alla skolbarn och deras föräldrar ska känna trygghet och för att unga människor inte ska kunna skaffa sig "dödliga vapen".

Thomas Bodström svarade att han ännu inte hade tillräckligt med information om mordet för att kunna dra några allmänna slutsatser.

Skolborgarrådet Jan Björklunds utredning om skolsäkerheten i Stockholm startar nästa vecka och ska vara klar innan sommaren.

"Präglar inte dagliga verksamheten"

Lärarförbundet har senaste tiden fått signaler om ett ökat våld i svenska skolor. Men förbundets ordförande Christer Romilson tror ändå inte att mordet i Bromma ska ses som en del i en upptrappad våldstrend.

- Våldet är inget som präglar den dagliga verksamheten, säger han till tidningen Metro.

Christer Romilson tror heller inte att Sverige är på väg mot samma råa skolklimat som finns i många andra länder, till exempel USA, även om han oroas över tendenserna till grövre och allvarligare våldsbrott i samhället i stort.

Åsa Kristoffersson