– Ingen har tagit bråken på allvar

Elever håller inte med om att skolan är lugn och fin

NYHETER

I går förändrades Bromma gymnasium, känd som en av Stockholms lugnaste skolor, på ett ögonblick.

- Kan det hända här så kan det hända var som helst, säger en lärare.

Det är kris på Bromma gymnasium. I morse planerades ett möte för skolans 900 elever med deltagare från skolan, kyrkan och polisen. Hela helgen ska krispersonal finnas på plats för den som behöver någon att tala med.

De anställda är chockade. De beskriver skolan som lugn och näst intill problemfri.

Elever har en annan syn

- Det här kom som en blixt från en klar himmel. Det är knappt att det ens stjäls någon cykel här, säger Bo Egervall, lärare i biologi.

Men eleverna har en annan bild av verkligheten.

- Lärarna vet ingenting, säger en elev. De sitter inne på lärarrummet och fikar. De är aldrig i korridorerna.

- Det har varit ganska många bråk men ingen har tagit dem på allvar, säger eleven Branislav Pavlovic, som går tredje året på samhällsekonomisk linje. Det har varit flera knivhot och för inte så länge sedan hade någon knipsat upp varenda skåp i en korridor och länsat dem. Han säger att det är vanligt att folk utifrån kommer till skolan och startar bråk.

- Den enda vuxna som finns är en kamratstödjare. Man ser inte lärarna, man ser inga vakter. Visst, vakter verkar vara överdrivet, men det är tydligen inte det just nu, säger han.

Sedan några år tillbaka har allt fler elever från andra förorter börjat på skolan. Uppdelningen är tydlig. Eleverna från Bromma äter i en del av matsalen, alla andra i en annan. Skolan har blivit mer segregerad.

Rika håller sig för sig själva

- De som är lite rikare brukar inte blanda sig med dem som har det lite sämre ställt. De håller sig till sina egna kretsar. Det är lite vi- och domkänsla, säger Sanaz som går i tvåan.

Harriet Öhman, tillförordnad rektor, tycker inte att segregationen är märkbar.

- Vi har haft en lugn skola. Och när något har hänt har vi följt de rekommendationer som polisen har gett oss.

Bromma gymnasium har omkring 900 elever. 70 lärare och 25 andra anställda jobbar där. Skolan invigdes 1937 och ligger vid Stora Mossen.

Åsa Kristoffersson