Han hittade sin bror död

16-åring mördades på skoltoalett: ”Det var blod överallt”

NYHETER

16-åringen sköts till döds i halsen på skolans toalett.

Han hittades av sin egen bror.

Mordet på Bromma gymnasium i Stockholm i går är det värsta våldsdådet som inträffat på en svensk skola.

Foto: ULF HÖJER
VÄRSTA VÅLDSDÅDET PÅ EN SVENSK SKOLA Strax före 12 i går kom två unga män till Bromma gymnasium i västra Stockholm. 12.08 kom larmet till polisen. Någon hade blivit knivskuren. Strax därefter ändrades det till att någon hade skjutits. Senare hittades en 16-åring blödande på en toalett. Han levde när polisen kom, men dog senare.

Det var strax före 12 i går som två unga män kom till Bromma gymnasium i västra Stockholm - på jakt efter 16-åringen och hans storebror.

- De var uppjagade och gick och frågade efter den äldre brodern, säger en elev.

Tog skydd inne på toaletten

I stället hittade männen 16-åringen i skolans entréplan i den så kallade Hundrakorridoren.

Exakt vad som hände sedan är inte klarlagt, men flera vittnen berättar att bråk uppstod och att pojken tog skydd inne på en av toaletterna.

Det förekom uppgifter i går om att pojken attackerades med kniv, uppgifter som dock dementerades i går kväll.

Inga elever hörde någon skottlossning, men 16-åringen hittades av sin egen bror döende, liggande på rygg halvvägs ut från toaletten, skjuten minst en gång i halsen.

- Det var blod överallt, säger en chockad elev.

Enligt polisens presstalesman Mats Nylén levde pojken fortfarande när polisen kom.

Han hade av allt att döma skador på flera ställen på kroppen.

I larmet till polisen klockan 12.08 talades det om en knivskärning på skolan, men strax efteråt ändrades det till att någon hade skjutits.

Flera elever kunde lämna ett signalement på en av de misstänkta gärningsmännen, en 19-åring som lämnade skolan springande nerför Stora Mossens Backe mot tunnelbanestationen Stora Mossen.

Tunnelbanan mellan Kristineberg och Åkeshov spärrades av och de första poliserna som var på plats fem minuter efter larmet tog upp jakten.

Men det var en polispatrull som befann sig i området av andra skäl som upptäckte ynglingen springa ner för backen och med dragna pistoler grep honom cirka 20 minuter efter dödsskjutningen.

Den unga mannen hade sprungit över den hårt trafikerade Drottningholmsvägen och övermannades mellan två hyreshus på Lokalgatan. Han fördes omedelbart till polishuset i Solna för förhör.

Samtidigt som polisen började leta efter mordvapnet - som i natt ännu inte hade hittats - inleddes förhör med de uppemot 50 elever som sett gärningsmännen komma till skolan.

De ansvariga på skolan samlade eleverna till ett informationsmöte i aulan.

Många elever och lärare grät öppet. En elev i den mördade pojkens klass berättar:

- Vi hade engelskalektion. 16-åringen var inte där. Vi tittade på en film då hans bästa kompis fick ett mobilsamtal. Killen ställde sig upp och sprang ut, och vi fick höra att vi skulle på informationsmöte.

Erik, 19, hade lektion några meter från toaletten. Inga skott hördes. Han ville gå på toa men hindrades av en lärare i korridoren.

-Jag såg kroppen som låg halvvägs ut i korridoren.

"Jag trodde det var min kompis"

Branislav och Olof går tredje året på samhällsekonomisk linje och hade lektion i korridoren där mordet ägde rum. Plötsligt kom biträdande rektor in och avbröt lektionen.

- De sa att någon hade skjutits. Det kändes helt overkligt att något sådant skulle hända, säger Branislav.

- Jag trodde det var min kompis. Jag fick en underlig känsla och sprang ut för att få veta vem det var. Då höll de på att flytta kroppen. Det var min kompis bror.

- Först blev jag glad för att min kompis inte var död, men sen kändes det bara konstigt, säger Branislav.

Oisín Cantwell, Caroline Forsman, Åsa Kristofferson