Fiasko igen för Curman

Foto: URBAN ANDERSSON
Nytt Misslyckande Nu tvingas SVT-chefen Maria Curman be om ursäkt efter att ha utnämnt Maria Walander Dalayman till generalsekreterare för Radiohjälpen. Mellan 1989 och 1995 var Maria Walander Dalayman delaktig i startandet av åtta olika bolag, som samtliga skulle gå i konkurs.
NYHETER

SVT-chefen Maria Curman och Sveriges Radios chef Lisa Söderberg gav henne jobbet i konkurrens med 80 andra sökande.

Men Maria Walander Dalayman kommer inte att tillträda som generalsekreterare för Radiohjälpen den 1 februari.

Ett granskande tv-reportage och åtta konkurser blev hennes fall.

Foto: ANDERS ROTH
Lisa Söderberg

Det är förre USA-korrespondenten Lars Adaktusson och hans medarbetare i tvåans nya fördjupningsprogram Agenda som grävt fram avslöjandet. När Agenda i går ville intervjua både Walander Dalayman och Curman, dröjde det bara några timmar tills Walander lät meddela att hon hoppar av.

Maria Curman tvingades ursäkta sig med att man inte bakgrundsgranskat Walander Dalayman eftersom hennes vitsord var utomordentliga.

Bland annat har hon jobbat med Estoniautredningen, som Röda korsets generalsekreterare Peter Örn ledde på regeringens uppdrag.

– Det är som Trustor. Åh, här kommer det en lord, då kan ju ingenting vara fel. Nu såg man på hennes meriter från Rädda Barnen och kommunikationsdepartementet och blev bländade, säger Andreas Franzén, producent och reporter på SVT:s Agenda.

Delaktig i åtta konkursbolag

Maria Walander Dalayman gick liksom maken och affärspartnern i personlig konkurs 1993. Så sent som i augusti i fjol utmätte kronofogdemyndigheten 44 573 kronor på hennes postgirokonto.

Mellan 1989 och 1995 var Maria Walander Dalayman delaktig i startandet av åtta olika bolag, som samtliga skulle gå i konkurs. I förvaltningsberättelserna skildras hur makarna underlät att betala moms och källskatt, löner och semesterersättningar.

Skulder för flera miljoner

Men framför allt om mycket stora leverantörsskulder.

För Maria Walander Communication AB fanns leverantörsskulder på 1 238 049 kronor till 71 leverantörer.

Sevinge AB, som sålde barnartiklar, gick i konkurs med 2 067 849 kronor i leverantörsskulder och drygt 300 000 i skatteskuld.

Agneta Nobel Wennerström på Rädda Barnen jobbade tillsammans med Walander Dalayman i kampanjen för Världens barn.

– Det är tråkigt. Hennes arbete för Radiohjälpen och Världens barn var urbra. Men jag förstår att med åtta konkurser bakom sig så är det extra känsligt för SVT.

Görel Thurdin, ordförande för Rädda Barnen:

– Jag är inte insatt i fallet. Men det är klart att det är viktigt att känna förtroende för en person som ska leda en organisation som omfattar så mycket pengar.

Aftonbladet har förgäves sökt Maria Walander Dalayman, SVT-chefen Maria Curman, radiochefen Lisa Söderberg samt Röda korsets generalsekreterare Peter Örn för en kommentar.

Leif-Åke Josefsson